Sydafrikansk matkultur: Snoek

Western Cape har sin egen variant av fish’n’chips där huvudråvaran är den lokala specialiteten snoek, eller havsgädda. Precis som med nationalklenoden boerewors – den älskade sydafrikanska ”bondkorven” – så är snoek i första hand något som hör privata grilltillställningar till, snarare än restauranger. I synnerhet är den populär bland den färgade befolkningen, och eftersom en stor del av Sydafrikas färgade bor i Western Cape så är snoek en särskilt vanlig förekomst på grillgaller just här. Det är dessutom så att havsgäddan trivs bäst i det kallare atlantvattnet utanför Sydafrikas västra delar, så riktigt färsk snoek får man bara i den här delen av landet.

De restauranger som trots allt har snoek på menyn har oftast karaktären av snabbmatsställen som serverar en bit fisk ihop med vinägerdränkta pommes frites. En av de mer seriösa i den kategorin är kedjan Snoekies som har sin största restaurang längst ner i hamnen i Hout Bay. Stället ser inte mycket ut för världen, och är det väl egentligen inte heller, men man tar sin snoek på allvar och har gjort det sedan början av 1950-talet. Stanna här om du vill få dig lite lokal matkultur till livs. Och om du inte har vägarna förbi Hout Bay kan du även hitta Snoekies i bland annat Sea Point.

 

Snoekies
Harbour Road (längst ner i hamnen), Hout Bay
www.snoekies.co.za