Taffelberget i Kapstaden

Taffelberget i Kapstaden är en sandstensplatå som ligger söder om staden. Berget i Kapstaden är ett av storstadens mesta kända landmärke.

Berget, som på engelska heter Table Mountain, reser sig bakom centrala Kapstaden. Den hösta punkten Maclear’s Beacon ligger 1086 meter över havet. Toppen består av en tre kilometer lång platå. Det är platån som gett berget sitt specifika namn.

Bergsområdet är välkänt för sin rika växtlighet och unika flora. Det finns upp mot 2200 olika typer av växtarter på berget. Många av dessa finns endast här, de är så kallade endemiska. Området och Taffelberget är en del av nationalparken Table Mountain National Park. I naturreservatet ligger även Godahoppsudden, Afrikas sydligaste punkt.

Den botaniska trädgården Kirstenbosch Botanical Gardens ligger vid bergets fot och sträcker sig över 1300 tunnland. Trädgården etablerades 1913. Tidigare fanns det lejon, bergszebror och leoparder i bergsområdet. Idag syns istället ofta djur som babianer.

Vandra till toppen

Det finns flera vandringsleder till Taffelbergets topp. Den mest populära rutten heter Plattklipp Gorge. Leden är den enklaste, endast två kilometer lång men väldigt brant. Det är ofta mycket folk under sommarmånaderna.

För den som är ute efter en längre tur är Skeleton Gorge Trail populär. Rutten går längs bergets södra sida, längs vackra stigar och genom skogar och djupa raviner.

En av de svåraste lederna är India Venster, som endast rekommenderas för de med mycket stor erfarenhet av att vandra och klättra upp för berg.  Rutten är nästan tre kilometer lång men väldigt brant och mycket svår att ta sig ner för.

Linbana till Taffelbergets topp

Det finns även en linbana som går till toppen. Linbanan startar vid bergets västra sida och nås med kollektivtrafik eller taxi. Resan till toppen tar bara några minuter men under högsäsong är det ofta lång väntetid för att köpa biljett. Linbanan går upp till 1067 meter över havet.

Väl uppe på toppen finns flera välmarkerade utsiktsplatser. Det finns även en souvenirbutik och ett café.

Både linbanan och caféet på toppen är anpassade för rullstolar. Företaget bakom linbanan har en hemsida där går det att ladda ner en karta som specificerar vilka stigar på toppen som är anpassade för rullstolar.

Mer från Kapstaden

Meny