Fantastiskt vin på Meerlust

Första gången jag skulle till Meerlust körde jag först förbi infarten flera gånger innan jag hittade rätt. Gården är betydligt mer anspråkslös än många andra i området, och även om den har fått en något bättre skylt vid vägen sedan dess ligger den fortfarande så att man lätt missar den på vägen in mot Stellenbosch.

Men försök att inte göra det, för Meerlust är en av de allra bästa vingårdarna i Stellenboschtrakten. Som namnet antyder – Meerlust, ”längtan till havet” – ligger man lite närmare Atlantens svala vatten än många andra gårdar i området, vilket bland annat gör att man kan producera en riktigt bra pinot noir. Man gör också en utmärkt merlot. Men flaggskeppet, det nästan mytiska vinet som gjort gården berömd långt utanför Sydafrikas gränser, heter Rubicon.

Rubicon var namnet på en flod i Italien, mest känd för att Julius Caesar korsade den med sin här och därigenom inledde ett inbördeskrig om makten i romarriket. ”Att korsa Rubicon” är sedan dess ett uttryck för att ta ett steg som innebär början på något nytt, något man inte kan vända tillbaka ifrån.

Detta var precis vad dåvarande familjeöverhuvudet på Meerlust, Nico Myburgh, gjorde 1980 när han efter modell från Bordeaux i Frankrike började göra vin genom att blanda olika druvor. Tilltaget blev början på en framgångsrik vintrend i Sydafrika som brukar gå under benämningen Bordeaux Blend, det vill säga viner som är komponerade av samma druvblandning som de äkta bordeauxvinerna, i Rubicons fall cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc.

 

Meerlust
Baden Powell Drive, söder om Stellenbosch
www.meerlust.co.za