Världsberömda Bo-Kaap

För en förstagångsbesökare i Kapstaden är en tur till Bo-Kaap lika självskriven som ofrånkomlig. Så överexploaterade på vykort och i broschyrer är de färgglada fasaderna att man känner igen sig utan att någonsin ha varit här. Turistgrupperna kan ibland vara många i de centrala delarna kring Wale Street med tvärgator, men det är bara att bortse från och försöka göra sin egen grej, antingen på egen hand eller i en liten grupp med guide.

Bo-Kaap är centrum för det man brukar kalla Cape Malay-kulturen, sprungen ur den smältdegel som uppstod när de slavar som holländarna hämtade från bland annat Malaysia, Indien och Indonesien, och fria handelsmän från samma del av världen samlades på ett ställe under i första hand 1800-talet. Islam var en enande faktor, och är det fortfarande för den folkgrupp som i dag går under benämningen Cape Coloured och som är den dominerande i Västra Kapprovinsen, där Kapstaden är huvudstad.

Bo-Kaap är den bästa platsen att lära sig mer om de färgades kultur. För den som vill tränga på djupet rekommenderar jag först ett besök på Bo-Kaap-museet på Wale Street och en titt i stadens äldsta moské, Auwal-moskéen, på Dorp Street. Sedan går man ner till Rose Street och dricker en kopp kaffe på Haas Coffee Collective (som även är en liten hantverksbutik), eller, om det är kväll, så går man upp till restaurangen Biesmiellah på Wale Street och äter en riktig Cape Malay-middag.

 

Bo-Kaap
Börja på Wale Street, på bergssidan om Buitengracht Street