Sevärdheter i Paris: 5 måsten för turister

Fem populära sevärdheter i Paris du inte får missa.

1. Eiffeltornet

Det världsberömda monumentet är stadens mest kända landmärke. Tornets namn kommer från ingenjören Gustave Eiffel, vars företag byggde Eiffeltornet. Byggnaden färdigställdes för världsutställningen i Paris 1889 och fungerade som mässans entré.

Det finns både trappor och hiss för att besöka tornets topp. För öppettider och biljetter läs mer på Eiffeltornets hemsida.

2. Champs-Élysées och Triumfbågen

Avenyn Champs-Élysées är nästan två kilometer lång och ligger i det åttonde arrondissementet. På paradgatans norra del ligger Triumfbågen. Bygget startades av Napoleon men färdigställdes först efter hans död 1836. Här ligger den så kallade okände soldaternas grav, som symboliserar alla de soldater som stupade under första världskriget

Nära ligger även den exklusiva och lyxiga shoppinggatan rue St Honor, där flera av Paris berömda modedesigners håller till.

Louvren i Paris

Louvren i Paris. Foto: Wikipedia/CC BY-SA 4.0.

3. Louvren

Louvren är världens mest besökta museer i världen. Byggnaden ligger centralt i Paris första arrondissement och i museets samling finns verk från bland annat Leonardo da Vinci. Louvrens kanske mest kända konstverk är da Vincis målning Mona Lisa.

För öppettider och biljetter läs mer på museets hemsida.

Du kan även upptäcka museet hemifrån och besöka utställningarna virtuellt!

4. Katedralen Notre-Dame de Paris

Den berömda katedralen Notre Dame ligger på en liten ö vid floden Seine. Katedralen byggdes under 1100-talet och är ett UNESCO-världsarv och anses vara en av de bästa bevarade byggnaderna i fransk gotisk stil.

2019 brann delar av katedralen och bland annat taket förstördes. Sedan dess har restaurationer pågått och Notre Dame väntas öppna för allmänheten igen 2024.

Gatumusikanter spelar i Montmarte.
Gatumusikanter spelar i Montmartre. Foto: Maria Lundin Osvalds

5. Sacré-Coeur och Montmartre

Den romersk-katolska kyrkan Sacré-Coeur, ”Heliga hjärtats basilika”, ligger på hög höjd i de gamla konstnärskvarten i Montmartre. Härifrån är utsikten storslagen. Titta på kyrkan, njut av utsikten och strosa runt i Montmartres kvarter. Här är det fullt av små butiker, caféer och restauranger.

Mer från Paris

Meny