En promenad utmed Paris kajer

Åker man till Paris får man inte missa att promenera utmed stadens kajer. Börja och avsluta promenaden vid Sully-Morland. Välj en lördag eller ännu hellre en söndag då det inte är någon biltrafik utmed Seines norra strand.

Gå över Pont de Sully till vänstra stranden och ta av direkt till höger när du kommit över bron. Där möts du av bokförsäljarna med sina gröna boklådor, och du kan göra riktiga fynd av begagnade böcker. Ta sedan trapporna ner till kajen – det kan vara trångt med folk, men det blir bättre så fort du kommer ner. Vandra i riktning mot Notre-Dame som du har en fantastisk utsikt över. Fortsätt på kajen vidare till Pont Neuf, och passa på att beundra figurinerna, les gargouilles, som utsmyckar bron. De är som tagna ur en skräckfilm!

Vid Pont des Arts är det läge att korsa Seine igen och fortsätta vandringen på andra sidan. Variera mellan att gå på kajen och på gatan ovanför om det inte är söndag. Det är fint att gå där uppe också. Är det fint väder kan du sätta dig och sola ett tag. Från mitten av juli till slutet av augusti förvandlas den här delen av kajerna till Paris-Plages och stängs helt för biltrafik. Då är det mycket folk i farten här!

Den sista biten av promenaden, vid Île Saint-Louis, erbjuder även kaféer utmed kajen och en pråm med matservering. Men blir du sugen på något att äta eller dricka tidigare under promenaden är det bara att ta trapporna upp – det finns kaféer överallt som serverar både mat och dryck. Eller ta med dig mat själv för en picknick – du kommer inte att vara ensam om att äta din mat utmed kajerna!