Åk tåg till Paris från Malmö

Från Malmö kan du enkelt åka med tåg till Paris. Du kan resa hela vägen till den franska huvudstaden med enbart två tågbyten.

Tid

ca 15h 25min – 18h 21 min

Länder

Sverige, Danmark, Tyskland, ev Belgien, Frankrike

Antal byten

2–5

Wi-fi

finns på alla tåg men kvaliteten på uppkoppling kan variera

 Tåg till Paris: flera rutter

Det finns flera sätt att ta sig till Paris. Reser du under dagtid kan du lämna Malmö vid sex på morgonen och vara framme i Paris vid tio på kvällen.

Gillar du nattåg kör Snälltåget och SJ från Stockholm, med stopp bland annat i Malmö, till Hamburg. Snälltåget kommer fram till Hamburgs centralstation halv sex på morgonen, medan SJ:s nattåg under vinterhalvåret anländer till Hamburg Altona halv sju på morgonen. Däremot stannar SJ:s nattåg under sommarhalvåret vid centralstationen. Många tåg vidare i Tyskland avgår från Altona. Annars måste du ta dig till centralstationen. Det tar ungefär tio minuter med S-bahn.

Från Hamburg kan du ta dig vidare till Köln och därefter direkt till Paris. Tågen stannar i Bryssel, men om du har valt ett direkttåg behöver du inte byta. Ankomststation är Gare de Nord, Paris norra station.

Istället för att åka via Köln går det att resa till Mannheim eller Karlsruhe i Tyskland. Från Mannheim och Karlsruhe går det också direkttåg till Paris. Dessa  kommer fram till Paris östra station, Gare de l’Est.

Den norra och östra stationen ligger väldigt nära varandra och båda i centrala Paris.

På alla stationer finns det möjlighet att köpa mat, snacks och förfriskningar. De flesta av tågen har även servering. Detta kan du se när du bokar din biljett.

Fasaden till Gare de Nord i Paris
Tågsträcka till Paris
1
kg co2/person*
Tågsträcka till Paris
1
kg co2/person*

Så, vilken rutt är bäst?

Det beror på. Båda har samma antal byten och tar ungefär lika lång tid. Det bästa är att kolla båda rutterna och se vilka biljetter som har det lägsta priset. Köp gärna dina biljetter via ett tågbolag eftersom detta ger dig de bästa rättigheterna om tåg är inställda eller försenade. Du kan till exempel boka hela din resa från Malmö till Paris på Deutsche Bahns hemsida. Reser du med rullstol har du rätt till gratis assistans på stationer och ska även få information från tågbolagen om hur du bäst reser.

Ska du resa vidare med tåg är det ofta mer förmånligt att använda sig av en Interrailbiljett.

Det kan däremot påverka vilka avgångar som är möjliga att reservera och du bör ange detta när du kollar biljetter på till exempel Deutsche Bahn.

Många anslutningar har en bytestid på minst 40 minuter. Detta räcker ofta gott och väl. Då kan det ankommande tåget vara lite försenat utan att anslutningen missas.

*Resans klimatavtryck är beräknat för transport och per person och för resa Malmö-Paris. Vi använder kalkylatorn Klimatsmart semester, som är utvecklad av forskare vid Chalmers universitet, och tågbolagens egna angivelser gällande till exempel om de kör med el eller diesel.

Text och foto: Maria Lundin Osvalds

Meny