5 saker att göra i Paris – på en budget

Paris är en av världens mest populära turistdestinationer. Men det är också en dyr stad. Här är fem budgetvänliga måsten att göra i Paris.

Parker i Paris

I storstäder är parker ofta en oas av grönska – och få gör parkliv så bra som parisarna. Här möts motionärer för en springrunda, andra söker ensamhet i trädens skugga med en bra bok. Det är inte ovanligt att se en hur picknick packas upp för att avnjutas med en flaska vin.

I nordöstra Paris ligger parken des Buttes-Chaumont, som är en favorit för många. Parken ligger på en höjd och utsikten är slående. Populär för sin landskapsdesign – här finns en romersk pavilion, en hängbro designad av Gustave Eiffel, betongklippor och en liten insjö. Många besöker även baren Rosa Bonheur, som har en storslagen utsikt över park och stad.

Det finns även flera mindre parker, som till exempel charmiga des Batignolles i 17e arrondissementet. Anlagd 1862 i engelsk naturalistisk stil. Här finns statyer, skulpturer och en damm med japansk karp, såväl som skateboardpark och lekpark.

Hyr cykel i Paris

Allt fler väljer att cykla i Paris. Överfulla bussar och metrotåg och allt fler bilfria zoner lockar såväl parisare som turister att välja cykeln för att ta sig fram. Sedan 2019 har staden anlagt nya cykelleder. En av de mest populära boulevarderna för turister, som sträcker sig längs Seine, trädgården Jardin de Tuileries och Louvren, är till exempel idag anpassad för cyklister.

Den mest populära hyrcykeln är Vélib’ Métropole. De har även elektriska cyklar. Ett dagspass kostar fem euros.

Damm i parken des Batignolle

Parker i Paris: den mindre men väldigt mysiga des Batignolle. Foto: Maria Lundin Osvalds.

Gå på marknad i Paris

Marknaden Marché aux Puces de Saint-Ouen, även kallad Les Puces, är en av världens största marknader för antikviteter och second hand. Egentligen är det flera mindre marknader som växt samman till en gigantisk. Gå runt en dag och du har endast skrapat på ytan av vad som erbjuds. Här finns allt från konst till möbler, chic vintage till enklare begagnade tröjor. En försäljare säljer lampskärmar i 50-talsstil, en annan endast bilder av blommor. Det är en marknad för allt och alla. Här kan du fynda eller bara gå runt och inspireras.

Börja förslagsvis att upptäcka Marché Vernaison, som ligger närmast marknadens metrostation Porte de Clignancourt. Les Puces är öppet varje helg.

För den mer intresserad av mat är ett besök till tredje arrondissementet ett måste. Här ligger matmarknaden Marché des Enfants Rouge. Du når marknaden från 39 Rue de Bretagne och går in genom en anspråkslös grön metallport. Marknaden, som etablerades 1615, är en perfekt lunchdestination. Här finns ett rikt utbud på rätter: som västindiskt, marockanskt, franskt eller asiatiskt.

Människor framför skylt på marknad i Paris.

Antik- och loppmarknaden Marché Vernaison ligger närmast tunnelbanestationen Porte de Clignancourt. Foto: Maria Lundin Osvalds.

Gatukonst i Paris

Gillar du gatukonst finns det mycket att se i Paris. De östra stadsdelarna Oberkampf Belleville och Ménilmontant är välkända för sin gatukonst. Ta dig till exempel till hörnet av rue Saint-Maur och rue Oberkampf där väggen Le Mur, som överses av konstnärskollektiv med samma namn.

I trettonde arrondissementet, nära metrostationen Nationale, och mellan Rue Jeanne d’Arc och Boulevard Vincent Auriol, finns flera stora muralmålningar. Här finns bland annat verk från den amerikanska Shepard Fairey.

För den intresserad av mer politisk gatukonst finns flera verk av den mytomspunna gatukonstnärer Banksy att beskåda. Ett av hens senaste verk från 2018 är en kritik mot Frankrikes flyktingpolitik och målades bredvid ett stängt flyktingcenter nära tunnelbanestationen Porte de la Chapelle. Verket visar en ung kvinna som försöker täcka över en svastika.

Besök världsberömda museer

Paris har flera världsberömda museer. Flera av dessa har gratis inträde första söndagen i månaden året runt. Stadens muséum för modern konst, Centre Pompidou, är ett av dessa. Här finns verk av till exempel Louise Bourgeois, Marcel Duchamp och Henri Matisse.

Är du under 26 och från EU är stadens museum alltid gratis!

Paris officiella turistbyrå samlar information om vilka museum som är gratis och när.

Text och bild: Maria Lundin Osvalds

Mer från Paris

Meny