Ouarzazate – in i filmens värld

Söder om Atlasbergen, där landskapet börjar övergå i öken, ligger Marockos Hollywood: Ouarzazate. Du har garanterat sett den här platsen på film, där den föreställt bland annat Tibet, Afghanistan och Israel. Är du filmintresserad är det värt att göra ett besök här.

Bland de storfilmer som spelats in i Ouarzazate kan nämnas Ridleys Scotts Kingdom of Heaven och Gladiator, James Bondfilmen The Living Daylight och den svenska filmen om vikingen Arn.

De största och mest intressanta filmstudiorna är Atlas och CLA, som är öppna för besökare med många guidade turer. Här ser man bland annat den enorma kuliss som föreställt Jerusalem i åtskilliga filmer, egyptiska tempel från Asterix och Obelix och slavmarknaden från Gladiator. Många miljöer återanvänds efter mindre ombyggnader, exempelvis ”ärvde” filmteamet som gjorde Arn det tibetanska tempel som byggdes upp för Martin Scorseses Kundun.

Efter ett besök här kan man inte låta bli att se om en del av de gamla filmerna för att betrakta miljöerna på nytt sätt.

Man kan bo inne i studioområdet på Hotel Oscar, där vissa filmteams medarbetare också brukar bo, dock inte de stora stjärnorna för det är ett ganska enkelt hotell.

Studioområdet är beläget en halvmil utanför Ouarzazate. Närmare stadens centrum ligger Taouirt Kasbah, en av Glaoui-ättens fästningar, med miljöer som använts i filmer som Den skyddande himlen, Prinsen av Persien och Gladiator.

 

www.studiosatlas.com

www.cla-studios.com

 

www.hotel-oscar.ouarzazate.com