De saadiska gravarna: populärt och välbesökt

De saadiska gravarna i Marrakech är en av stadens mest populära sevärdheter.

I över tvåhundra år låg dessa kungliga gravar gömda och glömda för alla utom Kasbahs vildkatter och storkar. 1917 upptäcktes de av en slump då en fransk pilot flög över området. Än idag kan det vara svårt att lägga märke till den smala och lite mystiska passagen bakom Kasbahs moské, som leder fram till monumentet.

De tre gravkammarna av italiensk Carrara-marmor är rikt dekorerade med stuckatur och kakelplattor och uppfördes av sultanen Ahmad al Mansour som härskade i slutet av 1500-talet då Marrakech blomstrade. Han var den sjätte och mest kända av Saadi-dynastins sultaner, och fick internationellt inflytande bland annat genom att alliera sig med drottning Elizabeth I av England för att stoppa spanjorernas framfart.

Det centrala mausoleet kallas de tolv pelarnas hall och i mitten ligger sultanens egen grav.

Ahmad al Mansour dog av pesten år 1603 och några årtionden senare förseglades ingången till gravmonumentet av sultanen Moulay Ismail från den nya härskardynastin Alaouiterna.

Han sopade nitiskt undan spåren av sina företrädare, bland annat förstörde han Ahmad al Mansours El Badii-palats. Att han inte gav sig på de saadiska gravarna berodde kanske bara på att han var rädd för de dödas hämnd. I franske 1700-talsförfattaren Voltaires Candide finns en beskrivning av Moulay Ismail, också kallad den blodtörstige, i det elfte kapitlet.

De saadiska gravarna är en av Marrakechs mest besökta sevärdheter, så kom hit tidigt på dagen för att undvika trängsel. Att anlita en guide är också en god idé.

Läs mer om vad du kan hitta på i Marrakech här.

Les Tombeaux Saadiens
Rue de la Kasbah
www.tombeaux-saadiens.com/en/home/
+212 627 28 67 42

Text och foto: Anna Lena Stålnacke

Mer från Marrakech

Meny