Djemaa el-Fna – Det mytomspunna torget i Marrakech

När det ska väljas ut en enda bild som illustrerar Marocko brukar det antingen bli det mytomspunna Marrakechtorget Djemaa el-Fna, eller soukens färgstarka myller.

Om du bara hinner utforska ett enda område i Marrakech hamnar du med all sannolikhet här, och du kommer att konstatera att Djemaa el-Fna är enormt, mycket större än det ser ut att vara på bild. Det samma gäller souken, bazarområdet som börjar norr om torget. Räkna inte med att rusa igenom det på en futtig timme, där finns mycket att upptäcka även om du inte har för avsikt att shoppa.

På Djemaa el-Fna lär du hamna åtskilliga gånger eftersom torget är Marrakechs hjärta. Runt torget ligger massor av kaféer. De gånger du inte är ute efter vackra vyer att fotografera, tycker jag du ska sätta dig på uteserveringarnas markplan. Där betraktar du inte aktiviteten från ovan, utan blir en del av den.

Ge dig sedan ut i vimlet på torget. När det börjar bli kväll har du Marrakechs bästa underhållning här. Titta på akrobaterna, lyssna på musikerna och sagoberättarna. Något liknande finner du ingen annanstans i världen.

Ett par geografiska riktlinjer kan vara bra som orientering: Till väster om torget ligger Marrakechs största landmärke Koutoubia-moskén. Utanför den går stadens största gata Avenue Mohammed V som förbinder medinan med den franska stadsdelen Gueliz.