Chilla i Essaouira

Det händer ofta att vänner på väg till Marrakech säger ”men så vill man ju till havet också, vart ska man ta vägen?” Jag svarar alltid Essaouira.

Jag älskar den här lilla vackra vita och väldigt romantiska sjörövarstaden vid Atlantkusten.

Här kan man glömma det där med aktiviteter och sightseeingmåsten, det är staden i sig som är en sevärdhet. Men den egentliga poängen med att resa hit är den sköna stämningen. Efter några hektiska storstadsdagarsmyller blir Essaouiras lugna atmosfär en bra kontrast.

Kommer man direkt från Marrakech känns staden väldigt ljus och luftig. Sätt dig på ett kafé vid stora torget Place Moulay Hassan nästan ända nere vid fiskehamnen, stanna där länge och betrakta folklivet, och du kommer att förstå vad jag menar.

Sedan föreslår jag att du går ner till hamnen där det finns massor av små enkla restauranger som serverar fisk och skaldjur, allt upplockat ur havet alldeles nyss. Att festa på hummer, räkor och sjöborre här är en obligatorisk Essaouira-upplevelse. Stanna ett slag uppe på piren, Skala, efteråt. Därifrån har du Essaouiras bästa fotoutsikt mot stadsmuren som löper alldeles intill havet.

Sedan klättrar du upp på själva muren för en promenad där du kommer att ha sällskap av marockanska smekmånadspar. På din ena sida har du Atlantens vilda vågor, på den andra stadens lilla vita medina och ovanför dig en armé av skrikande måsar. Vänder du blicken ut mot havet ser du den mystiska ön Mogador.

När du sedan ger dig in i medinan blir kontrasten till Marrakech ännu tydligare, det är så lugnt och så tyst. Istället för att försöka locka in dig i butiken kan handlaren sitta och sova i en bekväm stol. Det har faktiskt hänt att jag fått väcka köpmän mitt under deras siesta, för att få titta på den där läckra väskan som hänger där.

När vi ändå är inne på shopping, om du vill köpa något i Essaouira är det bra att veta att det inte prutas på samma sätt som i Marrakech, det första priset du får ligger ofta bara 10–20 procent över var varan egentligen ska kosta.

Essaouira har en lång, bred sandstrand. När du passerar den med buss på väg in till medinan kommer du att undra varför inte fler badar där. Gå tillbaka och doppa tån i vattnet, och du förstår genast varför. Under den största delen av året är det isande kallt och kustvinden, som kallas alizee blåser på ett sätt som bara gör vindsurfare glada.

Många filmmakare har fallit för stadens skönhet. I Orson Welles Othello panoreras mot försvarsmuren i öppningsscenen, och det var också till Essaouira som Bille August begav sig för att filma Jerusalem efter Selma Lagerlöfs roman.

Från film till musik. Du kommer inte att undgå att höra historier om Jimi Hendrix i Essaouria och de flesta av dem har förbättrats avsevärt under årens lopp. Men det är sant att han tillbringade tid här – elva semesterdagar 1969. Han hade ingen gitarr med sig och komponerade naturligtvis inte Castles Made of Sand här, eftersom låten släpptes två år tidigare. Det är inte ens säkert att han bodde Riad al Madina, som gör så stort väsen av denna del av sin historia. Andra källor gör gällande att Hendrix bodde på betydligt flådigare Hôtel des Iles strax utanför stadsmuren.

Då är det intressantare med nutida musik i Essaouira. Varje år hålls en stor gnawa– och världsmusikfestival här som lockar upp emot en halv miljon besökare. Många kända musiker, inte bara från Nord- och Västafrika utan även från västvärlden, har under årens lopp gästat festivalen. Den hölls tidigare den tredje helgen i juni, men flyttade 2015 till maj. Planerar du att besöka Essaouira under festivalen måste du boka boende långt i förväg.

Det går många dagsutflykter till Essaouira från Marrakech, men jag tycker du ska besöka staden på egen hand, det är lätt att ta buss eller långfärdstaxi hit. Jag tycker också du ska unna dig en övernattning och se till att bo i medinan. Essaouiras popularitet som semestermål bland marockaner ökar snabbt och det har byggts massor av nya hotell och andelslägenheter i stadens utkant. De ligger för långt bort, så där vill du inte bo.

Missa inte en middag på min favoritrestaurang, pyttelilla och enkla Les Alizés, som i stort sett bara serverar tagine. Här kan du också få ett glas vin till maten. Taros, med utsikt mot hamnen, är ett trevligt ställe för en drink.

 

Läs mer om festivalen här: www.festival-gnaoua.net

www.taroscafe.com