Bab el Khemis loppmarknad: fynda souvenirer

Ett farligt paradis för sakletare! Huller om buller trängs barnvagnar från 30-talet, begagnade tandläkarstolar, art déco-lampor, nedlegade madrasser och högst upp på en hög med bråte ett skamfilat exemplar av Eero Saarinens Tulip-stol i sällskap av en uppstoppad örn.

Få turister hittar hit. Att det fortfarande är så lätt att finna läckra vintagemöbler på Marrakechs loppmarknader beror bland annat på att de många franska familjer som flyttade från Marocko efter landets självständighet ofta lämnade en hel del av sina ägodelar kvar. Idag är deras gamla möbler eftertraktade bland annat av dem som inreder riader.

Allt som säljs är dock inte gammalt, här ligger också snickeri- och metallverkstäder. Marknaden är öppen varje dag, inte bara på torsdagar, som det påstås på vissa håll.

Ta en taxi till stadsporten Bab el Khemis och gå rakt in, passera snickarna och du kommer snart att finna små butiker som är specialiserade på föremål och möbler från exempelvis 30-och 70-talet. Där är priserna lite högre än hos de handlare som säljer lite av varje.

 

Bab el Khemis loppmarknad
Området strax innanför stadsporten Bab el Khemis i medinans nordöstra hörn