Vackra Jardin Majorelle

Det första man ser är art déco-villan i lysande koboltblått, en nyans som i Marrakech kommit att kallas Majorelleblått. Här bodde modeskaparen Yves Saint Laurent och hans partner Pierre Bergé under stora delar av året. I slutet av sin karriär masade sig Yves Saint Laurent bara iväg till Paris när det var absolut nödvändigt.

Huset byggdes på 20-talet av den franska konstnären Jacques Majorelle. Efter hans död 1962 förföll trädgården, och det var meningen att den skulle jämnas med marken för att ge plats åt en bank när Yves Saint Laurent köpte den i slutet av 70-talet. Efter att trädgården återställts så som den var på Jacques Majorelles tid öppnades den åter för allmänheten.

Marockos kultur fick stor påverkan på Yves Saint Laurent och de kläder han skapade. Det svarta och strama, som var hans signatur i början av karriären, fick allt oftare sällskap av kläder med orientaliska influenser. Efter modeskaparens död 2008 spreds hans aska i Jardin Majorelle.

Trädgården är ganska liten och kompakt. Man vandrar på smala skuggiga gångar i skirt grönt ljus, bland palmer, bambu och sällsynta kaktusarter, allt arrangerat så att det är en fröjd för ögat. Lotus och vattenliljor guppar i små dammar, det doftar jasmin och fåglarna sjunger. Det är magiskt – men inte alltid. Jardin Majorelle är en av Marockos mest besökta sevärdheter, när många stora grupper är här samtidigt blir det väldigt trångt. Kom tidigt, trädgården öppnar redan åtta på morgonen.

 

Jardin Majorelle
Hörnet Avenue Yacoub el Mansour/Avenue Moulay Abdullah, Guéliz
www.jardinmajorelle.com