A21: Världens bästa cocktailbar?

Ofta omnämns A21 som Helsingfors bästa cocktailbar. Eller som Finlands bästa cocktailbar. Eller faktiskt som världens bästa cocktailbar, vilket A21 blev utsett till 2009 av den respekterade sajten World’s Best Bars. Det hela började med att Timo Siitonen kom tillbaka från några år i London och med nyvunnen känsla och kunskap från den nyligen uppkomna cocktailscenen där startade A21, en slags modern och experimenterande cocktailbar Helsingfors inte sett sin like av tidigare.

Trots sina många efterföljare ligger Timo ännu ett par mixvarv före konkurrensen och gör drinkar som känns som sant originella upplevelser. ”Jag börjar alltid med en historia när jag skapar en drink”, säger Timo. ”Först kommer storyn, kanske om ett landskap, sedan smakerna.” Jag anar vad han menar när han ställer fram en Isokari Sour. Med inspiration från finska skärgården består den av havtorn, kanel, apelsin, citron och Jaloviina, (finsk spritdryck blandad med trestjärnig konjak), serverad på en bädd av mossa.

Numera lyder A21 under det nya konceptet A21 Decades, vars omfångsrika drinkmeny har en egen avdelning för de nordiska smakerna. Timo driver också ett Gin & Tonic Lab, en Cocktail School samt Flavor Studio ute i Teurastamo, som kan beskrivas som avancerade matlagningskurser där man lär sig att kombinera mat och drinkar.

A21 är stängt måndagar.

 

A21
Annankatu 21 (Annegatan 21)
www.a21.fi