Sevärdheter i Helsingfors

Nu om inte förr är det dags att upptäcka Helsingfors. Det finns många sevärdheter i Helsingfors som bör upptäckas – det här är våra favoriter.

Helsingfors är en av de mest underskattade städerna i Europa. Kanske särskilt av oss svenskar. Den finska huvudstaden är överraskande cool och visionär, och utvecklas snabbt utifrån redan höga nivåer inom arkitektur, design, gastronomi och kultur.

  1. Sveaborg är väl värt en avstickare. Dessa världsarvslistade, mäktiga och unika marina befästningar har tillhört tre länder: Sverige, Ryssland och Finland. Bara båtfärden hit genom innerskärgården är en upplevelse i sig.
  2. Glaspalatset, ett kultur- och mediecentrum med fascinerande 1930-talsarkitektur, och dess framtida När detta invigs hösten 2018  invigdes dess underjordiska konstmuseum Amos Rex. Idag har därför Helsingfors tre profilstarka konstmuseer inom en radie av 400 meter.
  3. Kiasma. Bara byggnaden är värd besöket, men det hypermoderna konstmuseet har alltid bra utställningar på gång.
  4. Skatuddens jugendarkitektur – några kvarter med riktigt imponerande byggnader. Kring sekelskiftet revs all träbebyggelse i området och ersattes med en hel stadsdel i jugendstil. Unikt redan då, och än mer unikt idag eftersom alla hus står kvar.
  5. Isbrytarflottan ligger under sommarhalvåret samlade ute vid Skatudden och är en välbekant Helsingforsvy, rentav en av symbolerna för staden.
  6. Gamla saluhallen imponerar utifrån men det är när du kliver in som den stora upplevelsen inträffar. Ett utmärkt val för en lunch kombinerat med shopping av presenter och finska läckerheter. Bästa kaféet här heter Story och serverar bland annat en alldeles förträfflig laxsoppa.
  7. Hagnäs Salutorg. Stäm möte med ett annat lantligare Finland på stadens mest genuina salutorg.
  8. Tempelplatsens kyrka är ett arkitektoniskt mästerverk av ett helt eget slag. Värt att besöka mer än en gång.
  9. Löyly, en jättebastu som är både en sevärdhet och träffpunkt. Här trängs bastu, design, arkitektur, skärgård, bubbel och god mat. En mer finsk hyllning till livet är svårt att föreställa sig.
Sevärdheter i Helsingfors: Löyly, Helsingfors nya jättebastu.
Löyly, Helsingfors nya jättebastu.

 

Text och foto: Andreas Pihl

Mer från Helsingfors

Meny