Svenska teatern i Helsingfors

Svenska teatern i Helsingfors är Finlands svenskspråkiga nationalscen. Har du inte tid att se en pjäs är byggnaden i sig värt ett besök.

Svenska teaterns historia

Den ståtliga vita byggnaden som inhyser teatern har en lång och anrik historia. Huset, som ligger vid Skillnaden i Helsingfors, har haft teaterverksamhet sedan 1860. Ursprungsbyggnaden stod ingenjören Georg Theodor Chiewitz för. Men tre år efter att bygget färdigställdes förstörde en brand nästan allt.

1866 öppnades det nybyggda teaterhuset i ny skrud. Den ryske arkitekten Nikolaj Benois’ designade den röd- och guldfärgade salongen som är nästintill oförändrad idag. Under 1930-talet skedde flera moderniseringar av huset. Genomgående renoveringar skedde därefter under 1980-talet och 1991 skedde återigen renoveringar för att få huset att återgå till sitt ursprungliga utseende. 2010 inleddes den senaste ombyggnaden.

Idag ägs huset av Stiftelsen för Svenska teatern i Helsingfors, via fastighetsbolaget Nya Teaterhus-Aktiebolaget.

Bild 1: Svenska teatern i augusti 2012 efter renovering 2010-2012.  Foto: Diego Delso Wikipedia/CC BY-SA 3.0. Bild 2: Svenska teatern 1930. Foto: Helsingfors stadsmuseum.

Svenska teatern idag

Teatern har tre scener i olika storlekar. Årligen producerar teatern åtta till tio föreställningar och medverkar i samproduktioner såväl som bjuder in gästspel. Svenska teatern beskriver själva sitt uppdrag som ”att utöva och utveckla scenkonst på svenska som en del av den nordiska kulturen”. Teaterchef är Joachim Thibblin.

Teaterhuset och deras scener strävar efter att vara tillgängliga för alla. Det finns två hissar i huset och alla scener har platser som nås utan hinder, såväl som rullstolsplatser. Följeslagare får gå gratis och biljetten bokas via teaterns kundtjänst.

Det finns en hörselslinga på alla scenerna, men dubbelkolla innan du bokar. Svenska teatern textar alltid sina egna produktioner på svenska och finska.

Kolla in teaterns repertoar för att se vilka pjäser som spelas. Eller gå förbi och ta en fika i caféet.

Svenska teatern

Norra esplanaden 2, 00130 Helsingfors

Mer från Helsingfors

Meny