Resejournalisten Anders Pihl, författare till guideboken Mitt Helsingfors, tipsar om restauranger i Helsingfors med fokus på hållbarhet. Här är två favoriter, Grön och Nolla.
Grön
Grön är en krog med ett särpräglat koncept. Fokus ligger på växtriket, på det lokalt producerade och på det som växer vilt. Svamp och insamlade vilda örter från Helsingfors nära omgivningar utgör en viktig del av Gröns anrättningar. Många av de originella rätterna är vegetariska, men även fisk och kött tillreds skickligt och med stor finess. En liten varning: ett besök på Grön kan förändra ens syn på mat och naturen. Restaurangen visar upp de oändliga möjligheterna i naturens skafferi och lyckas med konststycket göra en ensam grillad purjolök till en kulinarisk höjdpunkt. Man har sedan ett par år tillbaka en stjärna i Guide Michelin.
Grön
Adress: Albertsgatan 36
Nolla
Ingen restaurang i Helsingfors tar sin hållbarhetsfilosofi på samma allvar som Nolla. Det sägs att man var först i Norden med sina zero-waste ambitioner. Man har sin kompost stående i matsalen och personalens kläder är gjorda av återvunna material. Att man dessutom serverar mat på skyhög nivå i en utsökt fin lokal i jugendstil gör saken ännu bättre. Pröva en förrätt som rökta musslor med grönkålssalsa. Nolla har fått en grön Michelinstjärna för sitt miljötänkande och har också bar och mikrobryggeri. Boka bord här är ett måste.
Nolla
Adress: Fredrikinkatu 22
Läs fler tips från Anders Pihl i guideboken Mitt Helsingfors.
Text och foto: Anders Pihl