Sevärdheter i Marseille

Det finns gott om sevärdheter i Marseille, Frankrikes näst största stad och ligger i Provence. Här är fem tips på saker att göra.

Staden har tidigare haft ett blandat rykte, först som en stökig och ”ruffig” stad men därefter som blomstrande kulturpärla.

Upptäck Vieux Port

Vieux Port, den gamla hamnen, är Marseilles hjärta. Den har haft stor betydelse sedan staden grundades runt 600 f.Kr. Promenera längs strandpromenaden och insup hundratals år av historia, häng på ett kafé och drick en kaffe eller njut av folklivet. Här finns även många av stadens andra höjdpunkter, som Musée des Civilisations de l’Europe et de la Méditerranée.

Sevärdheter i Marseille: Musée des Civilisations de l'Europe et de la Méditerranée (MuCEM) i Marseille.
Musée des Civilisations de l’Europe et de la Méditerranée (MuCEM) i Marseille.

Musée des Civilisations de l’Europe et de la Méditerranée (MuCEM)

2013 var Marseille den europeiska kulturhuvudstaden och då invigdes MuCEM. Museet kombinerar antropologi, historia, arkeologi, konsthistoria och samtidskonst. Utbudet är brett: här finns målningar, videoinstallationer, graffiti såväl som fotografier av till exempel Ai Weiwei.

Museet sträcker sig över tre olika byggnader, den visuellt moderna huvudbyggnaden J4 i Vieux Port har de flesta permanenta och temporära utställningarna.

Sevärdheter i Marseille: Basilique Notre-Dame de la Garde i Marseille.
Basilique Notre-Dame de la Garde i Marseille. Foto: CC/Wikipedia Jean-Pierre Dalbéra

Basilique Notre-Dame de la Garde

Kyrkan Notre-Dame de la Garde är en anrik byggnad i Marseille. Arkitekten Jacques Henri Espérandieu påbörjade byggnaden av kyrkan 1853. Men redan 1214 byggdes ett litet kapell helgat åt Jungfru Maria på samma plats.

Sevärdheter i Marseille: ön If som har en fästning som figurerar i Alexandre Dumas roman Greven av Monte Cristo.
Ön If har en fästning som figurerar i Alexandre Dumas roman Greven av Monte Cristo. Foto: CC2.5/Wikipedia Jan Drewes.

Frioulöarna

Frioulöarna är fyra öar några kilometer utanför Marseille, även om en av dem är mer än holme än en ö. Pomègues och Ratonneau är sammankopplade med en fördämning perfekt att promenera längs. Här finns även en vacker hamn byggd på 1970-talet med några barer och restauranger. Ön If har en fästning som figurerar i Alexandre Dumas roman Greven av Monte Cristo.

Du kan besöka alla tre öarna på en dag. Kolla biljetter här.

Sevärdheter i Marseille: En smal gata i Le Panier i Marseille.
Gata i Le Panier i Marseille. Foto: CC2.0/Wikipedia.

Le Panier

Norr om Vieux Port ligger gamla stan, stadens anrika stadskärna Le Panier, som etablerades virka 600 f.Kr. Det är en av Frankrikes äldsta stadsbildningar. Promenera längs de branta vindlande gränderna och de smala husen. Området har gentrifierats sedan 1990-talet och nu finns även turistbutiker, restauranger och konstnärsverksamheter i Le Panier.

Vilka andra städer i Provence vill du besöka? Här är våra favoriter.

Mer från Provence

Meny