Martigues i Provence

Mellan Marseille och Camargue ligger livliga Martigues.

Staden genomskärs av Canal de Caronte som förbinder Medelhavet med den stora grunda oljehamnen Étang de Berre.

Det är en viss Venedig-känsla över centrala Martigues, särskilt ön i mitten, där den stora kanalen delas i två armar. De bästa vyerna är runt kyrkan Sainte-Madeleine där de pastellfärgade husen får konkurrens av färgglada fiskebåtar vad gäller färgprakt. Söder om ön ligger affärstäta Jonquières medan norra Ferrières har en äldre stadskärna och en park. Dessa tre delar var en gång tre separata byar.

Området runt staden var en gång i tiden ett populärt motiv bland impressionister. Idag förtas en del av det pittoreska intrycket av oljeraffinaderier i fjärran. Själva Martigues är fortfarande fin och ett perfekt stopp för lunch för den bilburne på väg till eller från Camargue. Parkeringarna vid vattnet är gratis mellan klockan 12 och 14 och det finns många restauranger med dagens rätt till rimliga priser. Stora portioner av pasta med skaldjur på exempelvis Les Terrasses vid brofästet i den norra stadsdelen (3 Quai des Girondins). Vi pratar inte nya franska köket, men notan är heller inte särskilt stor.

Är du i den södra stadsdelen styr mot Cours du 4 Septembre där det finns en rad med populära uteserveringar. Vill du kosta på dig riktig kanalkänsla väljer du lunch på le Miroir aux Oiseaux mitt på ön (Quai Brescon). De har ett par bord på trottoaren vid kanalen, precis där den är som vackrast.

Text och foto: Kristina Svensson

Mer från Provence

Meny