Palais de Papes: Påvepalatset i Avignon

Påvepalatset i Avignon är ett exempel på katolska kyrkans förmåga att samla på sig enorma rikedomar.

Palatset, som faktiskt består av två hopbyggda palats, byggdes snabbt. På ynka 30 år restes både det gamla och det nya palatset – tillsammans har de en yta på 15 000 kvadratmeter.

Påvepalatset har överlevt till våra dagar genom att tjänstgöra som barack, fängelse och lite allt möjligt vilket betyder att det både har raserats och byggts om genom åren. De flesta av utsmyckningarna har avlägsnats och sålts. Det är därför idag i stort sett kala salar man går runt i. I entréavgiften ingår en handhållen lur med skärm. På denna ser man hur de gigantiska salarna kan ha sett ut under påvetiden. Inredning, statyer och i princip alla fresker från den tiden är tyvärr borta.

Är det värt att köa för att komma in? Absolut. Jag tycker att påvepalatset är en av de allra mäktigaste upplevelserna i Provence, men jag är också förtjust i just gamla slott, palats och ruiner. Med detta sagt, åk gärna till Avignon utanför högsäsong. Är du här sommartid, ta med lite nötter och en flaska vatten för att hålla humöret uppe både i kön och under promenaden. Är du i Avignon flera dagar och kön är astronomiskt lång, testa nästa dag för längden varierar. Det finns ett kafé på taket.

Palais de Papes
Place du Palais, Avignon
www.palais-des-papes.com/en

Mer från Provence

Meny