Bandol — vinbyn med tre ansikten

Bandol är för vinälskare synonymt med riktigt bra röda och rosa viner. Vinområdet är mellanstort, sträcker sig över flera kommuner och har fått sitt namn från den gamla fiskebyn Bandol, som numera är en badort i mellanskiktet. Det betyder att Bandol har minst tre ansikten: vinbyn, badorten och kustbyn. De har alla sin charm.

Större vininköp görs med fördel med bil, men annars är Bandol bästa byn längs hela kusten för den som åker tåg eller väljer apostlahästar. Tågstationen ligger bara tio minuter från centrum. Det finns en vacker elva kilometer lång gulmarkerad vandringsled, sentier du littoral, mellan Bandol och lilla Saint-Cyr-sur-Mer längre västerut. Ungefär mitt emellan dem ligger la Calanque de Port d’Alon som har badstrand (och parkering för den som kommer med bil). Det här är en av få stränder där hundar i koppel är välkomna.

Promenerar du här sommartid kan du inte missa cikadorna, cigales, vars ljud är så typiskt för Provence. Det är bara när temperaturen är över 20–25 grader som de manliga cikadorna spelar för honorna.

Lämnar man strandpromenaden och tar en av parallellgatorna hamnar man direkt i en helt annan miljö, en genuin och trevlig provensalsk ort som utmärker sig genom att den har fler caves, det vill säga vinaffärer, än genomsnittet. Det finns också många bagerier och kaféer där lokalbefolkningen slår sig ner för ett glas vin och en morgontidning. Den dagliga matmarknaden lockar med priser klart under det jag är van vid från franska Rivieran. Den stora marknadsdagen är tisdagar.