Promenera i fotspåren av Cézanne

Målaren Paul Cézanne är starkt förknippad med Aix. Han föddes, dog och arbetade stora delar av sitt liv i staden.

Landskapet runt Aix figurerar flitigt i Cézannes verk och allra viktigast är berget Sainte-Victoire som finns med i 44 oljemålningar och 43 akvareller. Som en parentes kan jag nämna att Picasso, som beundrade Cézanne, ligger begravd på en privat egendom på andra sidan om berget, sett från Aix. Berget är verkligen slående och syns på långt håll. Det är också ett förträffligt vandringsområde, exempelvis kan man gå upp till det monumentala korset som blickar ut från en av topparna.

En betydligt kortare tur är promenaden upp till Cézannes ateljé. Den ser ut som om han precis har gått ut genom dörren, fast det är över hundra år sedan han lämnade den för sista gången. Det var i slutet av livet som Cézanne köpte mark ovanför staden för att skapa en ateljé. Den ligger bara en kvarts promenad från katedralen, men det är uppför hela vägen. Se till att hamna på Avenue Paul Cézanne och lita inte på Google Maps här. Närmsta busshållplats är inte den som heter Atelier Cézanne utan den ovanför.

Ytterligare tio minuters promenad ovanför ateljén ligger Terrain des Peintres med vacker utsikt och bilder av en del av Cézannes målningar uppsatta.

Det går också att promenera i Cézannes fotspår i de centrala delarna av Aix genom att följa markeringar i form av mässings-C:n i gatan. Dessa tar dig med förbi huset där han föddes via platser där han umgicks med sina vänner och sedan till graven. Det är även, som av en händelse, en promenad som tar dig förbi flera av Aix andra sevärdheter. Utrusta dig med en broschyr från turistbyrån för på sina ställen försvinner C:na.

Den Cézanne-intresserade kan även boka besök på gården Bastide Jas de Bouffan och stenbrottet Carrières de Bibémus.

Atelier Cézanne
9 Avenue Paul Cézanne, Aix
www.atelier-cezanne.com

Text och foto: Kristina Svensson

Mer från Provence

Meny