Les Deux Garçons och Pâtisserie Béchard

Promenera längs Aixs paradgata Cours Mirabeau, ta en kaffe på Les Deux Garçons och Pâtisserie Béchard för bakelser.

Flanera längs Cours Mirabeau

Aix paradgata Cours Mirabeau är byggd där det en gång stod medeltida murar och döpt efter en fransk greve och revolutionspolitiker. Han skaffade sig en ung, vacker och rik hustru genom att helt fräckt parkera sin vagn en hel natt utanför hennes föräldrahem, som låg på en parallellgata till dagens Cours Mirabeau. Varken brud eller svärfader var glada över det påtvingade bröllopet. Svärfadern gav igen genom att ge paret ett snålare underhåll än Mirabeau hade tänkt sig. Det stoppade inte Mirabeau från att spendera. Han drog på sig sådana skulder att han blev inlåst på fängelset Château d’If (som ligger på en ö utanför Marseille) ett tag.

Les Deux Garçons och Pâtisserie Béchard

Börja i den nedre änden av Cours Mirabeau. Bakom den stora rondellen ligger den rymliga och inte helt lättanvända turistbyrån. Den vänstra sidan av Cours Mirabeau kantas av bokhandlare och uteserveringar. Ett av kaféerna, det spegel- och guldinredda Les Deux Garçons, är berömt för att alla berömdheter som någonsin besökt Aix har suttit där. Det kan vara värt en kopp kaffe.

I den andra änden står 1400-talskungen René av Anjou staty. Han misslyckades kapitalt med det som kungar vanligtvis har som uppgift, att konsolidera sin makt och producera en manlig arvinge. Hans son och sonsöner dog före honom och René förlorade stora delar av de landområden han ärvt. Men han var bildad, talade många språk och under de tio år han hade sitt hov i Aix stödde han kulturlivet, varför han i efterhand fick namnet ”den gode”. På statyn håller han en klase muskatdruvor i handen, han lär ha varit den som införde dessa i Provence.

Vänd tillbaka och flanera i skuggan av platanerna. Spana på fontäner eller kila in och köp Aix snyggaste bakverk för avhämtning hos Béchard.

Les Deux Garçons
53 Cours Mirabeau
www.lesdeuxgarcons.fr/en/home

Pâtisserie Béchard
12 Cours Mirabeau Aix
www.facebook.com/maisonbechard

Text och foto: Kristina Svensson

Mer från Provence

Meny