Susu: Pekings bästa vietnamesiska mat?

Det svåraste med denna vietnamesiska restaurang är att hitta hit. Susu ligger i en liten undanskymd gränd som är en avkrok till en redan väl undangömd hutonggata. Även om taxichauffören mot förmodan skulle hitta hit kan han ändå inte köra in på den smala gatan. Men de som till slut hittar fram och går innanför dörren – som saknar namn eller annan skylt – är oftast överens om att det var väl värt besväret.

Här ser två kockar från Saigon till att servera vad som flera gånger kallats Pekings bästa vietnamesiska mat. Fräscha sallader och över dussinet kreativa vårrullar erbjuds till förrätt. Menyn är enkelt indelad efter köttsorter: kyckling, biff, fläsk och fisk. Givetvis finns även tofurätter och nudelsoppan Pho som utgör basen i Vietnams kök. Kyckling med citrongräs är en personlig favorit, men mest omtalad är Susu för sin autentiska La Vong Fish, en slags grillad fiskpaj med rötter i Hanoi.

Även om maten är fantastisk så är interiören och miljön nästan ännu bättre. De mörka träbjälkarna i taket har varit med i 140 år och utgör bokstavligen talat stommen i restaurangens rena och minimalistiska design. När säsongen tillåter finns de bästa platserna utomhus – på den lugna och mysigt upplysta innergården eller den lilla takterassen. Många av gästerna väljer att hänga kvar här efter middagen, avnjutandes ett bra vin eller någon av Susus många innovativa drinkar.

Susu (苏苏会)
10 Qianliang hutong xixiang (钱粮胡同西巷10号)
Tunnelbana: Dongsi (linje 5 & 6)
www.susubeijing.com