Förbjudna staden och himmelska fridens torg

Peking är så stort att staden har flera centrum. Men dess obestridliga geografiska, historiska och politiska medelpunkt finns i området kring Förbjudna staden och Himmelska fridens torg, där varje besökare förr eller senare hamnar.

Plågat av tung trafik och högljudda turisthorder är det knappast ett idealiskt område att bo i under vistelsen i Peking. Men det är ett måste att förundras över Förbjudna stadens röda höga hallar och förskräckas av alla sovjetlika betongklossar kring ett av världens största torg, vars historia är lika lång som våldsam. Kontrasterna här är enorma. Dazhalans 600 år gamla bostadsområden ligger sida vid sida med den nybyggda och moderna shoppinggatan Qianmen dajie. Torgets nakna, öppna ytor är raka motsatsen till Förbjudna stadens labyrinter och trädgårdar. Såväl kejsare som kommunister föredrog att bygga i stora dimensioner – så var beredd på en heldag med mycket promenerande om du vill hinna med att insupa alla intryck.

Förbjudna staden (故宫)

Enormt palats som från 1421 var hemvist åt ett par dussin olika kejsare. Över en miljon människor deltog i bygget som tog 15 år att slutföra. Bara de bästa materialen accepterades och forslades hundratals mil från rikets alla hörn – och inte en enda spik användes. Palatset har brunnit och plundrats otaliga gånger, men ändå stått stadigt i Pekings centrum i 600 år.

Himmelska fridens torg (天安门广场)

Ett av världens största torg som breddades av kommunisterna för att kunna rymma över en halv miljon människor. Längst i norr står Himmelska fridens port, från vilken Mao Zedong 1949 utropade Folkrepubliken Kina. 50 år senare massakrerades här obeväpnade demonstranter av militär; en fruktansvärd händelse som fortfarande är okänd för många kineser.

Himmelska fridens port (天安门)

Tiananmen Square är som bekant det engelska namnet för Himmelska fridens torg. Men ordet ”Tiananmen” är i själva verket det kinesiska namnet på porten norr om torget, som först byggdes av kejsare Yongle för över 600 år sedan. Sedan Mao Zedong här utropade folkrepubliken Kina år 1949, pryds porten också av diktatorns berömda jätteporträtt.

Porträttet byts ut årligen inför den 1 oktober, vilket är årsdagen för folkrepubliken Kinas grundande och varje år firas med en militärparad på den åttafiliga gata som skiljer porten från Himmelska fridens torg. Porträttet byts också ut då det vandaliseras, vilket exempelvis skedde under demonstrationerna som föranledde massakern vid Himmelska fridens torg 1989. Det fattade även eld 2007, och tre år senare kastades en flaska bläck mot porträttet. Arresteringar och långa fängelsedomar har följt på samtliga av dessa fall.

Själva porten har under sin långa existens förstörts flera gånger av såväl invasionsstyrkor som blixtnedslag. Under Mao Zedongs dagar – särskilt under Kulturrevolutionen – användes porten för massmöten och annat till den grad att den 1969 fick rivas helt och byggas upp igen på grund av slitage.

I dag kan man för någon tia gå upp på porten och få en fascinerande utblick över själva Himmelska fridens torg med omnejd. När man går över broarna som leder in genom porten är det värt att notera de brandsläckare som står utplacerade mellan vakterna. Flera kineser har på senare år satt eld på sig själva under Mao Zedongs porträtt på grund av missnöje med myndigheterna och den politiska utvecklingen.

Text och foto: Jojje Olsson

Mer från Peking

Meny