Soloist Coffee Co.

Soloist Coffee Co. är ett hippt kafé i Peking värt ett besök.

Den årligen återkommande Beijing Design Week fungerar som en av Kinas främsta plattformar för design och arkitektur. För ett par år sedan tog sig en grupp designers och arkitekter under denna vecka an att arbeta med en rad intressanta projekt i det historiska köpmannadistriktet Dazhalan. Efter att designveckan nått sitt slut bestämdes att fem av dessa projekt skulle fortsätta hålla öppet.

Ett av dem är Soloist, ett hippt kafé från konstdistriktet 798 som i september 2013 flyttade hit. Beijing Design Week hade för avsikt att bevara Dazhalans historiska kännetecken, snarare än att förvandla gatorna till turistfällor likt Qianmen dajie. Lokalen där Soloist håller till har tidigare bland annat varit allmänt badhus och statligt tryckeri. Man har nu behållit själva strukturen och samtidigt satsat på en inspirerande inredning. Bottenvåningen utmärks av nakna tegelväggar med bardiskar och kaffemaskiner, av vilka flera är till salu. På övervåningen trängs jordglobar med reklamskyltar i vintagestil och kartor över det gamla Peking. Den avskalade terrassen erbjuder en pittoresk utsikt över en av Pekings äldsta gator.

Med bönor från såväl Afrika som Sydamerika rostar Soloist sitt eget generöst starka kaffe, som också går att köpa med sig hem. Vidare finns ett stort urval av kakor och bakverk, inklusive hemmagjord cheesecake. Soloist gör till och med sitt eget pale ale, som finns på både flaska och kran.

Soloist Coffee Co.
Yangmeizhu xiejie 39 (杨梅竹斜街39号)

Text och foto: Jojje Olsson

Mer från Peking

Meny