Kinesiskt te på Wuyutai

I Kina finns fler sorters te än de flesta svenskar kan föreställa sig, för att inte tala om skillnader i kvalitet och prisklasser. Därför drabbas amatören ibland av en påtaglig – och ofta befogad – rädsla för att bli lurad. Som okunnig västerlänning är man ett lätt offer för turiststråkens privata teförsäljare. Ett säkrare kort är i så fall att ta sig till någon av Wuyutais drygt 150 butiker runtom i Peking.

Kedjan grundades under Qingdynastin 1887 och förstatligades på sin hundraårsdag 1997. Efter det fick stora investeringar Wuyutai att växa i rekordfart, och teskolor öppnades för framtida anställda. Kinas handelsministerium har utsett kedjan till ett av landets ”time honored brands”, och de statligt anställda som jobbar här har inget att vinna på att ta överpriser från turister. Med tydliga priser och utan möjlighet att pruta vet du helt enkelt att du får vad du betalar för.

Wuyutai är mest känt för sitt jasminte (茉莉花茶), som fortfarande fraktas till Peking från provinserna Anhui och Zhejiang. Här finns även ett bra urval av grönt te (绿茶), samt flera andra tesorter som oolong och pu’er. Wuyutai är perfekt om du vill köpa presenter, eftersom stor omsorg läggs på fina burkar och förpackningar. Vill du köpa större mängder te för eget bruk är en bra idé att söka upp teavdelningen i någon större livsmedelsbutik där du också kan handla utan att bli lurad.

Wuyutai (吴裕泰)
www.wuyutai.com