Playa de Las Canteras: Stranden med stort S

Det finns förvisso fyra stränder i Las Palmas men det är Playa de Las Canteras som är Stranden med stort S. Här sägs vattnet vara klarast på ön samtidigt som du har en härlig stadsvibe. Tre kilometer lång sträcker den sig i nordsydlig riktning längs västra sidan av landtungan som förbinder halvön La Isleta med resten av Gran Canaria. Las Canteras rymmer flera stränder i sig, alla med sitt klientel och sin stämning. Längst i norr, från svängen som kallas La Puntilla och en kilometer söderut, är det tätt med skandinaver och stranden är bred och skyddad. Här är sanden mjuk och ljus och det finns solstolar och parasoll att hyra och till och med några palmer att söka skugga under. Tänk klassisk charter.

Mitt på finns ett par mindre stränder som blir avgränsade när tidvattnet är högt. Här skyddar också det yttre revet men sanden är lite mörkare och publiken mer blandad.

Längst i söder breder så surfarnas stora oskyddade strand ut sig med stundtals höga vågor som slår in över den mörkare och lite stenigare stranden. Här är det ofta röd flagg för bad på grund av kraftiga underströmmar, när det samtidigt är grön flagg längre norrut.

Vårt favoritställe att bada på är en liten sandtunga som vid lågvatten är bred och mjuk och där man kommer i vattnet utan att trampa på stenar och klippor. Utanför är havet klart och perfekt för både simning och snorkling. Du hittar platsen rätt långt söderut, precis där Calle Churruca når stranden.

Längs hela stranden löper en bred strandpromenad med bokstavligt talat hundratals uteserveringar och små butiker.