Lokalbornas favorit: El Boya

Lokalbornas favorit på sydkusten är helt klart El Boya.

Varje gång vi frågar en kanarier om bra restaurangtips på sydkusten rynkar de pannan bekymrat – det är ingen lätt uppgift. Men efter en stund skiner alla upp och säger El Boya!

Det här är en favorit bland lokalbor sedan 1952, men en hel del turister har hört ryktet och letar sig hit. Leta får man för denna mycket enkla fiskrestaurang ligger i lilla samhället El Pajar (utanför Arguineguín), mest känt för sin cementfabrik som syns längs hela sydkusten.

På El Boya står fisk och skaldjur i centrum. Snygg inredning lyser med sin frånvaro med undantag för några fiskebojar och frälsarkransar, annars är det korrugerad plåt på taket, plaststolar och plastbord. Maten är också enkel men åh så god! Prova till exempel cebolla frita, en blandning av friterad lök, vitlök, räkor och bläckfisk. Att notan blir behagligt liten är en välkommen bonus. El Boya ägs av en före detta polis vars son spelar i Las Palmas fotbollslag. Flera av de tjusiga unga servitörerna är också synnerligen vältränade, då sonen och en del av hans lagkamrater jobbar här med. Fram tills för några år sedan serverades mojon (den goda kanariska såsen) i avklippta PET-flaskor.

Läs gärna fler tips från Gran Canaria här.

El Boya Bar Playa
Calle Santa Agueda 32
El Pajar, Arguineguín
www.barplaya.com

Text och foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

Mer från Gran Canaria

Meny