Las Palmas bortom turiststråken

Glöm alla fördomar – Las Palmas har blivit coolt!

Visst hör vi klingande ren svenska när vi går längs stranden och nog stöter vi på Sven-Ingvar (från Sven-Ingvars) spelandes Taube på dragspel. När den storskaliga turismen gjorde sitt intåg på Kanarieöarna 1956 var det första charterplanet som landade på Las Palmas flygplats svenskt.

Men Las Palmas är en riktig stad, Spaniens nionde största med nästan 400 000 invånare, och staden har sitt eget liv bortom turiststråken. Det är till dessa spanska kvarter vi söker oss för smakrika matupplevelser och roliga barer.

I norr lockar kvarteren uppe på backen i La Isleta samt de stimmiga kroggatorna Joaquin Costa och Ruiz de Alda, dit spanjorerna själva går när de vill roa sig. I marinan finns livliga barer där saltstänkta långseglare samlas innan de korsar Atlanten.

I Triana mitt i den avlånga staden kryllar det av kul shopping, barer och restauranger, men undvik Calle Triana, det är på tvärgatorna och parallellgatorna allt det roliga finns. Ett besök på vackra Plaza de Cairasco ger en känsla av pampig historia. Längst i söder ståtar Vegueta med gamla stenbyggnader och charmiga gränder. Och så har vi förstås Playa Las Canteras, stranden med sitt klara vatten, surfare och hundratals uteserveringar.

Text: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

Mer från Gran Canaria

Meny