Berlins älsklingsmat: Currywurst

Tyskarna och korven är en kärlekshistoria som heter duga. Det är ingen myt att tyskarna älskar korv – det grillas kryddiga vita thüringerkorvar och tjocka bratwurstar i var och vartannat gathörn och det krängs kvalitetskorvar på lyxrestauranger. Men som i alla länder finns här också ett par oheliga matallianser. I Sverige har vi pizza med bearnaisesås och ungefär vad som helst tillpiffat med tacokrydda och vips har man en tacopaj, tacofisk eller tacoananas!

Priset till Tysklands konstigaste älsklingsmat måste nog ändå ges till currywursten – en rostbratwurst med ketchup och påsprinklad curry eller en smidig curryketchup på flaska. Här är rätten är så populär att den till och med tillägnats ett eget museum (Schützenstrasse 70, nära Checkpoint Charlie)!

Självklart bråkas det om currywurstens uppfinnare men vanligtvis tillskrivs den Lena Brücker – en av Tysklands alla starka Trümmerfrauen (”ruinkvinnor”) som röjde och byggde upp staden och landet efter kriget eftersom de flesta män gått i graven efter att ha skickats för att bli kanonmat på olika fronter. 1947 ska Frau Brücker ha experimenterat fram receptet på sin Schnellimbiss i Charlottenburg. Anledningen till att just curryn hamnade på ketchupen sägs vara en konsekvens av Berlinblockaden då de allierade ”bombade” Västberlin med mat. En ovanligt stor last curry ska ha dumpit ned och man fick bli kreativ med det man hade, för ketchup rådde det (som det mesta andra) brist på …

Idag vallfärdar många till Konnopke’s Imbiss i Prenzlauer Berg för att avnjuta stadens inofficiella nationalrätt. En annan nästan lika älskad currywursinstitution är Curry 36 i Kreuzberg. Galet lång kö vid de mest skiftande tider på dygnet. Bara att prova och välja sida. Älska eller hata …

Konnopke’s
Schönhauser Allee 44B
www.konnopke-imbiss.de

Curry 36
Mehringdamm 36
www.curry36.de