Åk nattåg till Berlin

Från Sverige kör såväl SJ som Snälltåget nattåg till Berlin. Så här åker du till Berlin från Stockholm och Malmö.

Tid

ca 15h – 17h
(Stockholm-Berlin)

Länder

Sverige, Danmark, Tyskland

Antal byten

Direkttåg

Wi-fi

Ej på SJ EuroNight, uppkoppling varierar på Snälltåget

Nattågen till Berlin avgår från Centralstationen i Stockholm och går sedan vidare med med stopp på vägen via Malmö och Hamburg. Reser du från Stockholm eller Malmö krävs alltså inga byten. Nattågen går till Berlin från mars till november med vissa avgångar över jul.

Snälltåget är ett bra alternativ om du reser från Berlin till Malmö. Då kommer du fram till Malmö vid åtta på morgonen, medan SJ anländer strax före fyra. Reser du till Stockholm från Berlin är istället SJ ett bra alternativ eftersom det är ankommer på morgonen, medan Snälltåget först under eftermiddagen.

Res med SJ EuroNights

SJ började att köra nattåg till Hamburg under hösten 2022 och från och med sommaren 2023 kör de vidare till Berlin. Till Hamburg går nattåget året runt och till Berlin från april till september.

Resan tar drygt 15 timmar. Nattåget avgår från Stockholm strax efter halv fem på eftermiddagen och är framme i Malmö halv tolv på kvällen. Till Berlin ankommer tåget till centralstationen klockan nio morgonen därpå.

Avgångstid från Berlin till Sverige är vid halv sju på kvällen och ankomsttid till Stockholm är strax före tio morgonen därpå. I Malmö stannar tåget till strax före fyra på morgonen. När du reser tillbaka till Sverige avgår tåget från en annan station: Berlin Gesundbrunnen. Det tar ungefär åtta minuter att ta sig från stadskärnan till stationen Gesundbrunnen som ligger norr om de centrala områdena.

Det finns olika biljetter att boka: sittplats och ligg- eller sovplats i första eller andra klass. Liggvagnskupén har sex bäddar, medan sovvagnskupén i andra klass har två bäddar och den i första klass tre bäddar. Endast kupéer i första klass har egen toalett och dusch.

SJ uppger på sin hemsida att de i nuläget inte har plats för rullstol ombord.

1
kg co2/person*

Res med Snälltåget

Snälltåget kör mellan Stockholm och Berlin från mars till november. Tåget gör flera stopp på vägen, bland annat i Malmö och Hamburg. Nattågen går även under jul, men från nyår till påsk kör tågen endast mot Österrike.

Resenärer kan kliva på i Stockholm tjugo över fyra på eftermiddagen och i Malmö strax före halv elva på kvällen. Kvart i nio morgonen därpå är tåget framme vid Berlins centralstation.

Resan från Berlin startar klockan nio på kvällen. Nattåget ankommer till Malmö halv åtta morgonen därpå och till Stockholm två på eftermiddagen. Resan från Stockholm till Berlin tar ungefär 17 timmar.

Med Snälltåget kan du boka sittplats eller bäddplats i delad eller egen kupé. I den delade kupén finns det plats för fyra resenärer. Det finns plats för sex personer i den privata kupén. Toaletter finns i varje vagn.

Enligt Snälltåget finns det möjlighet att ha rullstol ombord – om den får plats. Bäst är att kontakta tågbolaget innan bokning av biljett för att kolla vilka dimensioner som gäller.

Läs mer om dina rättigheter som resenär.

Folkliv framför Berlins centralstation

Berlins centralstation. Foto: Kai Pilger Pexels/CC.

Mat och dryck ombord

På SJ:s tåg finns det en mindre bistro ombord. Bistron öppnar strax efter avgång från Stockholm och har öppet fram till halv tolv på kvällen. På morgonen öppnar bistron för frukost vid fem. Det går endast att betala med kort på SJ:s nattåg. Har du bokat sovvagn ingår frukost i din biljett och du serveras i din kupé.

Även på Snälltåget finns en bistro som är öppen mellan Stockholm och Malmö. Därefter finns det möjlighet att köpa kaffe, vatten, läsk, vin, öl och godis hos tågvärden. Du kan förbeställa frukost som du också hämtar hos personalen. Du kan betala med kontanter och kort.

Vad kostar det att ta nattåg till Berlin?

På alla tåg är sittplats det billigaste alternativet. Dyrast är sovvagn i första klass hos SJ.

Har du ett så kallat interrailpass får du rabatt när du bokar nattåget. Bokar du via Snälltåget uppger du rabattkoden INTERRAIL när du bokar för att få rabatt. På SJ:s hemsida lägger du till extra resenärsinformation om periodkort innan du söker på din resa. Du behöver ditt medlemsnummer för att kunna boka. 

Sällskapsdjur och cykel med på resan

Du får ha med sällskapsdjur så länge du bokar avsedda sittplatser och liggvagnskupé. På SJ kan du boka online och hos Snälltåget via deras kundtjänst.

Cyklar får endast tas med nedmonterade i en cykelväska som uppfyller tågbolagens bagagekrav.

*Resans klimatavtryck är beräknat för transport och per person och för resa Stockholm-Nice. Vi använder kalkylatorn Klimatsmart semester, som är utvecklad av forskare vid Chalmers universitet, och tågbolagens egna angivelser gällande till exempel om de kör med el eller diesel.

Text: Maria Lundin Osvalds

Meny