Den turkiska matmarknaden, Türkischer Wochenmarkt, är en av Kreuzbergs bästa marknadsupplevelser.
Två gånger i veckan, tisdag och fredag året om, trängs här turkisk- och arabiskättade hemmafruar, luspanka hipsters, matkonnässörer, turister och alla möjliga folk från området för att handla frukt och grönt och få lite kontinental Istanbul-känsla. Mången Facebook-status har skrivits av ny-Berlinare som rapporterar hem om ”köpte en hel låda tomater för en euro!!”, för vid stängning blir priserna extremt låga eller nära på skänks varorna bort (vissa handlare har också inofficiella avtal med soppkök för arbets- och hemlösa).
Här finns dock finfina matupplevelser även för den som inte bara jagar extrapriser. Många stånd säljer fantastiska färskostblandingar med ruccola och valnötter, het chilipasta, färska örter, bränd aubergine, granatäpplen – you name it! Köp ett stort färskt bröd och testa ett par olika! Här finns också en uppsjö av inlagda specialiteter från havet, ett par greker säljer de bästa grekiska olivoljorna och fetaostarna och självklart finns även ekologiska försäljare och ett gäng matstånd stillar akut hunger. Köp med dig allt som ser gott ut och ta en promenad längs kanalen och hitta någonstans att sitta! Pst. Redan i mars-april sitter folk ute.
Türkischer Wochenmarkt
Maybachufer, Schönleinstrasse
Text och foto: Annamaria Olsson