Spännande historia: Stasi x 2

Stasimuséet är ett av mina favoritmuséer i Berlin och det var det redan innan jag lärde mig tyska.

Det där med språkkunskaper gör en viss skillnad då en del av utställningsmaterialet tyvärr bara är på tyska. (Det är för övrigt ett problem inte bara på detta museum eftersom landet verkar vara lite småtrögt med att förstå vilken enorm internationell turistdestination Berlin blivit). Tack och lov finns guidade turer på engelska och det rika materialet och miljöerna gör det superspännande även för icke-tyskspråkiga.

Museet är beläget i det stora före detta Stasihögkvarteret. Respektingivande och fruktat sträckte sig detta Plattenbau över ett helt kvarter – här fanns speciella kasinon, biografer och restauranger för Stasiofficerare. Härifrån utgick och organiserades hela den fruktade övervakningsapparaten som höll de 17 miljoner invånarna i skräck. 15 januari 1990 stormade arga berlinare området och krävde upplösandet av Stasi och att alla akter offentliggjordes. Dramatiska scener utspelade sig när folk rusade in efter sina akter och bara en vecka senare bestämdes det att huset skulle bli minnes- och forskningscenterför övergrepp i DDR.

Än idag kommer kända och okända människor för att läsa sina Stasiakter i huset. De flesta av de brun-orangea kontorsmiljöerna är bevarade, som till exempel den sista Stasichefen Erich Mielkes arbetsrum. På museet kan man också beskåda en uppsjö av snillrika mojänger som användes i övervakningsapparatens tjänst: Paraplyer, pennor, tändsticksaskar – alla med inbyggd avancerad övervakningsteknik.

Ett annat spännande Stasimuseum som är desto lättare för utländska turister att missa är det gamla Stasifängelset Hohenschönhausen, som för att inte väcka uppmärksamhet ligger en bit utanför stadskärnan. Likt övervakningen var fängelseapparaten (och det ständiga hotet om den) ett av diktaturens viktigaste maktinstrument. Hit skickades oliktänkande och asociala element för psykisk terror, regelrätt tortyr och fängelsestraff efter Kafkaliknande rättegångar, om alltifrån läsning av ”fel” böcker till felaktiga åsikter och flyktförsök till väst. Likt Stasimuseet på Ruschestrasse agerar Hohenschönhausen informationscentrum och många av guiderna har själva suttit fängslade eller varit förföljda av Stasi. Ett mycket hudnära sätt att kontemplera över förtryck, makt, politiskt handlande och civilkurage.

Stasi Museum Berlin
Ruschestrasse 103
www.stasimuseum.de

Gedenkstätte Berlin-Hohenschönhausen
Genslerstrasse 66
www.stiftung-hsh.de

Text och foto: Annamaria Olsson

Mer från Berlin

Meny