Upptäck soliga Andalusiens städer

I södra Spanien sträcker Andalusiens städer ut sig.

Här finns kuststäder perfekta för solsemester, regionens huvudstad Sevilla och flera städer som vittnar om Andalusiens arv från spansk, morisk och romsk kultur.

Granada

Andalusien är en region som kännetecknas av sin moriska kultur. Detta märks tydligt i Granada. I Granada finns palatskomplexet Alhambra, ett historiskt monument från det moriska riket. Det är Andalusiens mest kända besöksmål. Palatset är med på Unescos världsarvslista, liksom även Granadas stadsdel Albaicin. Passa även på att besöka Tetería Kasbah och njut av en orientalisk fika.

Málaga

Kuststaden Málaga är en mecka för den som vill njuta av sydeuropeisk kultur och mat. I Málaga finns flera konsthallar och barer med gastrotapas. Här finns till exempel det världsberömda franska konstcentret Centre Pompidous första annex utanför Frankrike – Centre Pompidou Málaga. I Málaga har även en rik skejtkultur växt fram.

Passa på att besöka La Casa Invisible när du är i Málaga. En restaurang gömd i en av de många gränderna i den spanska staden.

Córdoba

Córdoba är väl värt ett besök för sin blandning av Spanien, morisk kultur och det antika romarriket.

Besök katedralen Mezquita och betrakta byggnadens mix av kristen och islamisk arkitektur. Eller varför inte slottet Alcázar, som är omgivet av ståtliga trädgårdar, dammar och ett moriskt badhus.

Är du intresserad av dans bör du även passa på att besöka den genuina flamencoklubben Mesón la Bulería.

Marbella

Marbella är en exklusiv pärla på den spanska solkusten Costa del Sol. Flera av Spaniens bästa restauranger ligger i staden som även har ett berömt uteliv. I området finns även flera välkända golfbanor.

Till staden reser även många aristokrater, kändisar och rika människor. Något som skvallrar om detta är antalet lyxkryssare och yachter som lägger till i hamnen Puerto Banus.

Sevilla

Sevilla är regionens huvudstad, Spaniens fjärde största stad och Andalusiens största. Bara detta gör staden väl värt ett besök.

Den som är intresserad av flamenco kan försöka besöka Sevilla under Bienal de Flamenco, en festival i Sevilla som sker vartannat år under hela september.

Sevilla har världens största gotiska katedral och dessutom världens tredje största kristna tempel. Värt ett besök är även Metrosol Parasol, som är ett mycket omdiskuterat verk av den tyske arkitekten Jürgen Mayer-Hermann. Metrosol Parasol lär vara världens största träbyggnad!

Staden har även en given plats i populärkulturen. Reales Alcázares har synts i den populära tv-serien Game of Thrones, då palatset figurerade som kungariket Dornes högsäte.

Ronda i Andalusien
Ronda i Andalusien.

Ronda

Staden Ronda breder ut sig på en platå i ett svindlande bergslandskap. Platån delas av en kanjon som även delar upp staden i två delar. De båda delarna binds samman av bron Puente Nuevo, som sägs vara ett av Andalusiens mest fotograferade motiv.

I Ronda utvecklades den moderna tjurfäktningen. Här finns därför en av Spaniens äldsta tjurfäktningsarenor som också är ett intressant museum.

Gaudix

Kanske har du hört om staden med grottbostäder? Nordost om Granada ligger staden Gaudix. Här finns den kända stadsdelen Barrio Santiago, som består av cirka 2 000 grottbostäder.

Cádiz

Hamnstaden Cádiz ligger sydvästra delen av Andalusien. Cádiz är en av världens äldsta hamnstäder. Kanske inte så konstigt att en av Spaniens mest sevärda fisk- och skaldjursmarknader finns i Cádiz?

I februari pågår varje år Cádiz karneval – en riktig folkfest väl värt ett besök!

Mer från Andalusien

Meny