Besök Alhambra – det röda fortet i Granada

Besök Alhambra, som med all rätt Andalusiens mest kända sevärdhet.

Det finns ingenting i Europa som påminner om dessa palats. Man måste gå till den främsta historiska arkitekturen i Asien och Nordafrika för att hitta något jämförbart.

Alhambra, från arabiskans al-qala’a al-hamra (Det röda fortet), byggdes fram under flera hundra år och består av ett vittförgrenat komplex av byggnader på en bergsrygg ovanför Granada.

Det var härifrån emirerna i den moriska dynastin nasriderna styrde sitt mäktiga emirat Granada ända tills det föll till de kristna 1492, som den sista muslimska utposten i Spanien. I sin helhet kräver Alhambra allra minst två–tre timmar även för den mest snabbfotade och stressade besökaren. Vi andra lägger nästan en heldag häruppe.

Den nyanlände besökaren finner till att börja med eleganta slottsträdgårdar, en bastant försvaranläggning med kraftiga försvarstorn från 1100-talet (som ger otroliga utsikter) och emirernas sommarpalats El Generalife, som ligger på promenadavstånd med sina egna berömda trädgårdar.

Det kristna barockpalatset Palacio de Carlos V mitt i Alhambra är originellt då det omsluter den enda runda slottsgården i Spanien. Dock är det svårt att jaga bort känslan av att det byggdes för att med blott sin storlek försöka övertrumfa Alhambras givna höjdpunkt: Palacio Nazaríes.

Det är i nasridernas palats som de verkliga underverken börjar. Ingen tycker att du är underlig om du fastnar en halvtimme i Mexuar, det första rummet, som troligtvis bara var ett väntrum för 1300-talets besökare innan de fick audiens hos emiren. Så mycket finns det att se bara här.

När du fortsätter vidare blir det förstås bara bättre. Nu följer en serie sammanbyggda palats och innergårdar som hänför betraktaren i sin detaljrikedom och sina harmoniska proportioner. Patio de Arrayanes, Palacio de Comares och Sala de Dos Hermanos är endast några av de byggnadsverk man passerar. Alla räknas de till den främsta moriska arkitekturen som bevarats. Allt du ser på väggar och i tak – mosaiker och stukaturarbeten i trollbindande geometriska mönster, reliefer i marmor och sandsten med utstuderat eleganta linjer – andas samma sinnliga konstfärdighet.

När man så småningom vacklar ut på Patio de los Leones (Lejongården) där en fontän hålls upp av tolv snälla marmorlejon, omgivna av förstummande vackra och rikt ornamenterade pelargångar, känns det som en äkta grand finale.

Praktiska upplysningar:

Alhambra har ett enormt besökstryck. Biljetter bör reserveras minst ett par månader i förväg på webbsidan Alhambra online. Alternativet är att ställa sig i kön uppe vid Alhambras huvudingång senast klockan sex på morgonen. Biljettkontoret öppnar klockan åtta.

Biljetten du köper ger dig en särskild tidrymd för att besöka nasridernas palats. Missa inte den, man blir inte insläppt varken tidigare eller senare. Ett bra tips är att boka den tidigaste eller den senaste tiden på dagen för att slippa den värsta trängseln.

Alhambra
Calle Real de la Alhambra
www.alhambra-patronato.es
www.alhambraonline.com

Text och foto: Anders Pihl

Mer från Andalusien

Meny