Spaniens mest sevärda fiskmarknad? Mercado Central de Cádiz

Cádiz ståtliga marknad i neoklassisk stil är rolig att besöka, särskilt på lördagar. Inne i marknaden finns en mittenbyggnad som liknar ett tempel tillägnat Cádiz stolthet: havets läckerheter. Det är en av Spaniens mest sevärda fisk- och skaldjurmarknader där man garanterat kommer se en och annan märklig varelse från havsdjupen som man inte kände till förut.

Trängseln på fiskmarknaden är dock inte att leka med. Hade Spaniens landslag i fotboll tagit ut fyra husmödrar från Cádiz till backlinjen hade laget troligen slutat bättre än trea i gruppspelet i senaste fotbolls-VM i Brasilien. På Mercado Central släpper dessa damer ingen levande förbi och försöker man ändå passera låter de armbågarna tala.

Fiskmarknaden är ändå bara början på det roliga. Framåt eftermiddagen börjar marknadsbesökarna gästa de olika barer som finns utspridda på området och det hela övergår snart till en cavaskvimpande och skaldjursdoftande fest där alla är bjudna.

Alla butiker på Mercado Central är placerade i nummerföljd och mina tre marknadsfavoriter ligger faktiskt nästan på rad. Nr 71, El Colmado del Central, ett fint urval viner och cavas, plus tapas och delikatesser, samtliga för att inmundigas på plats. Har även en butik för varor att ta hem. Nr 70, Sierra del Cádiz, Säljer endast ekologiska varor från Cádiz-provinsen, som ost, korvar, viner, olivoljor, bröd med mycket mera. Nr 67, El Carbón, ett litet kök dit du kan komma med råvaror du köpt på marknaden och få det tillagat och serverat på bästa sätt.

 

Mercado Central de Cádiz
Calle Santa Lucía 10, Cádiz