Sorslagen natur på Sudret och Storsudret

Sudret, den lilla landtungan som efter en liten avsmalnande midja breder ut sig rakt söderut och rundar av ön är nog min favoritplats på hela ön. Det är de fem sydligaste socknarna – Sundre, Vamlingbo, Hamra, Öja och Fide som utgör Sudret.

Den här delen av Gotland är storslagen på många sätt. Kusten är kantad av fina sandstränder. Inlandets klintar lockar till vandringar och naturupplevelser utöver det vanliga och på få andra håll är öns natur så utmärkande som just här. Ljuset är magnifikt och solnedgångarna blir nog inte bättre än så här.

Ett rikt konst- och kulturliv sjuder i den här glesbefolkade delen av ön. Ett bra sätt att utforska området är genom att cykla eller vandra. Småvägarna är många och du kommer naturen och vardagslunken nära från sadeln.

Under sommarmånaderna välsignas Sudret av riktigt bra restauranger och kaféer. Storsudret sträcker sig en liten bit upp på ön, den södra tredjedelen av Gotland. Frågar du var Storsudret börjar får du många olika svar men jag har valt att inkludera Hemse som startpunkt för den här sydligaste regionen.