Att göra på Sudret

Sudret på södra Gotland är väl värt ett besök. Här finns ett rikt konst- och kulturliv, fantastisk natur och fina sandstränder. Här listar vi fem saker att göra på Sudret.

Upplev natur

Sudrets natur är storslagen på många sätt. Vackra sandstränder kantar kusten och inlandet präglas av jordbruk och betesmarker. Vandra längs kusten, eller cykla längs de många ringlande vägarna. Bege dig gärna till Gotlands sydspets och naturreservatet Husrygg. Kusten består av klippor, grottor och raukar. Här ligger till exempel en av öns mest kända raukar – Hoburgsgubben.

Besök Vamlingbo prästgård

Vamlingbo prästgård inhyser två museum: Lars Jonsson Museum och Naturum Gotland. Lars Jonssons museum visar verk från den kände konstnären. På Naturum Gotland anordnas interaktiva utställningar om öns djur- och naturliv. Det finns även ett café för den som vill äta lunch eller fika. Prästgården är i sig värt ett besök. Gården byggdes 1779 och dess trädgård är en av Gotlands bäst bevarade prästgårdsmiljöer.

Öppettider varierar under året och för de olika verksamheterna.

Vamlingbo prästgård

Adress: Vamlingbo Prästgården 160, 623 31 Burgsvik

Besök Bottarvegården

Museet Bottarvegården är perfekt för den som är intresserad av kulturhistoria. Gården är från 1800-talets mitt. Bottarvegården, som drivs av Hoburgs Hembygsförening, anordnar utställningar och evenemang.

Från första juni till 31 augusti har museet öppet varje dag mellan 11-17.

Bottarvegården

Adress: Vamlingbo Bottarve 112

Burgsvik

Burgsvik är den största orten på Sudret. Idag kanske mest känd för att det populära tv-programmet ”Så mycket bättre” spelas in här. På gården Grå Gåsen bor deltagarna under sommaren.

Tillbringa en dag på stranden

En favorit är Hörte strand, en vacker sandstrand som ligger på sydöstra Gotland i burs socken. Stranden är långgrund och välbesökt av barnfamiljer.

Mer från Gotland

Meny