Raukar på Gotland är ett måste att besöka! Naturens egna stenskulpturer raukar är enastående naturliga konstinstallationer på Gotland och på Fårö.
Raukarna finns på alla kuster och i alla riktningar på ön så de är inte specifika för någon plats. Så mycket bättre, för då har du möjlighet att utforska raukarna oavsett var du befinner dig på ön, en rauk är alltid nära.
Hur bildas raukar?
Raukar har bildats och formats genom erosion av väder och hav, då mjuka bergarter har brutits ned och kvarstår gör den hårda kalksten som raukarna utgörs av. Än idag pågår erosion av den gotländska kusten och därför är även raukarna föränderliga skulpturer. Och snart, om än oändligt långsamt om vi pratar uppfattad mänsklig tid, kommer nya raukar att skapas. Då kan det vara så att de sju kändaste raukområdena får sällskap och utmanas av ytterligare formationer. Men de vi har idag räcker väldigt långt.
Rauk på Fårö
De finns flera områden för raukar på Fårö väl värda ett besök. De mest välkända är de som kallas Digerhuvud, Gamle Hamn och Langhammars.
Digerhuvud är Sveriges största raukområde som sträcker sig 3,5 kilometer. Här finns hundratals konstellationer. Fåröborna kallar däremot inte området för Digerhuvud utan Bjerget (berget).
I naturreservatet Gamle hamn finns en av de mest välkända raukarna. Konstellationen ser nämligen ut som en hund. Rauken har många namn, till exempel Kaffepannan, Sankt Oles port eller Hunden.
Raukar på Gotland nära Visby
Vill du upptäcka raukar nära Visby är naturreservatet Jungfrun en bra destination. Området ligger några mil norr om Visby. Här finns till Gotlands högsta rauk, Jungfrun.
Men det flera andra fina och sevärda raukområden på Gotland, som Folhammar, Lergrav och Holmhällar. Hoburgsgubben på södra delen av ön är den mest kända av alla raukar.
Se till att besöka raukarna vid olika tid på dygnet (och gärna olika årstider) för ljuset, stämningen och känslan är helt olika och skapar helt olika upplevelser. Glöm inte picknick-korgen för du ska inte stressa förbi dessa resliga stenstoder.