Upptäck Villa San Michele på Capri

Det ligger som en fantastisk dröm upp på klipporna, Villa San Michele på Capri. För den som är det minsta intresserad av arkitektur eller trädgårdar är det här ett resmål man inte bör missa.

Axel Munthe uppförde Villa San Michele

Det var den svenske läkaren och författaren Axel Munthe som uppförde villan, ett projekt som tog sin början under tidigt 1900-tal och pågick under hela hans livstid. Axel Munthe, på sin tid en tongivande läkare för den europeiska aristokratin, kom till Capri redan som 19-åring. I sin bok, den på sin tid bästsäljande Berättelsen om San Michele, skildrar han själv hur det var att som ung komma till Capri och hur den unge Munthe blev fullkomligt bergtagen av ön.

I dag är Villa San Michele ett mål för många resenärer till Italien och Capri, inte minst svenskar som fascineras av Axel Munthes liv. Det vackra vitkalkade huset ligger för sig på en klippa med milsvid utsikt över Neapelbukten. Här flödar ljuset in genom rummen, och besökarna lotsas varligt både genom Munthes personliga livsöde och husets historia.

– Mitt hem ska vara öppet för sol och vind och havets röster – liksom ett grekiskt tempel – och ljus, ljus, ljus överallt, skriver han i Berättelsen om San Michele.

Villa San Michele på Capri.

En storslagen trädgård

Huset är intressant och en njutning på många sätt, inte minst med tanke på den stora konstsamlingen med föremål av romersk, etruskisk och egyptisk härkomst. Men det är nog ändå trädgården och utsikten som gör oss alldeles hänförda.

I terrasserade rabatter breder en växtlighet ut sig som är en stark skönhetsupplevelse: blåregn varvas med rosor, hortensior, vinrankor och apelsinträd och mycket, mycket mer. Inte konstigt att trädgården fått pris som en av Italiens vackraste!

Efter att ha vandrat runt i huset, och sedan avnjutit trädgården, är det perfekt att slå sig ner i caféet för en lunch eller en fika. Utsikten över Neapelbukten får man på köpet.

Res till Villa San Michele

Enklast tar du dig till Capri med båt från Sorrento. Färden över till ön tar ungefär en halv timme.

Villa San Michele ligger i den lilla orten Anacapri uppe på berget. Det går bussar till Anacapri med de är ofta alldeles överfulla av turister. Ett alternativ kan därför vara de öppna taxibilar som finns nere vid hamnen. Vi slog oss ihop med ett par andra resenärer som också väntade förgäves i busskön och kunde på så vis få ner kostnaden. När du väl kommit till Anacapri är det lätt att hitta vägen till Villa San Michele, fråga om du blir osäker.

Mer om Capri:

Lyssna på programmet Stil i P1 från den 23 juni 2023. Där berättar Villa San Micheles intendent Kristina Kappelin fängslande om livet på jetsetön.

 

Text och foto: Erik Osvalds

Mer från Rom

Meny