Topp 5 sevärdheter i Rom

Rom är full av sevärdheter och aktiviteter – men ibland är det svårt att få tiden att räcka till för att uppleva allt. Därför listar vi fem sevärdheter i Rom att besöka.

Pantheon

Det antika romerska templet Pantheon är en av världens bäst bevarade byggnader från romarriket. Dess arkitektur har inspirerat många välkända verk till exempel USA:s parlamentsbyggnad Kapitolium i Washington.

Pantheon ligger på torget Piazza della Rotonda och lockar miljontals besökare varje år. Många besöker för att de vill se kupolen, som mäter nio diameter, men glöm inte att stiga in i byggnaden och titta på de många vackra frescomålningar och statyer som finns.

Colosseum

Den antika amfiteatern Colosseum invigdes av Kejsar Titus 80 e.Kr. Under romartiden användes amfiteatern främst för gladiatorspel, teater, strider mellan vilda djur och avrättningar.

Colosseums officiella namn är Amphiteatrum Flavium, den flaviska amfiteatern, eftersom det var en kejsare från den flaviska ätten som lät uppföra byggnaden.

 

Sevärdheter i Rom: Trevifontänen i Rom.
Trevifontänen i Rom. Foto: CC BY-NC 2.0 Flickr/Alex Proimos.

‘Fontana di Trevi’

Den praktfulla Trevifontänen ligger vid torget Piazza di Trevi. Verket består av en stor bassäng ur vilken klippor och vattenväsen reser sig. Byggprojektet startades av Giovanni Lorenzo Bernini men slutfördes av Nicola Salvi 1762.

Idag en berömd sevärdhet i Rom. Fontänen är idag ett oerhört populärt turistmål, och det kan verkligen vara en fördel att besöka den utanför turistsäsongen. Men, å andra sidan, kan det vara intressant att se hur just denna av Roms alla vackra fontäner kunnat locka så många besökare.

Ett skäl till det stora intresset är säkert Fontana di Trevis betydelse i en del av filmhistorien. Det är bland annat här som den världsberömda svenska skådespelerskan Anita Ekman badar tillsammans med Marcello Mastroianni i Federico Fellinis film Det ljuva livet (La Dolce Vita). Filmen vann Guldpalmen vid filmfestivalen i Cannes 1960, och om inte förr så var det sannerligen startskottet för en ny sorts vallfärder till Fontana di Trevi.

Vatikanen

Vatikanen är hem till katolikernas överhuvud och Vatikanens statschef Påven. Området är en egen stat inom staden Rom.

Många besöker Peterskyrkan, som är katolicismens huvudkyrka och det Sixtinska kapellet. Flera världsberömda konstnärer, som Michelangelo, bidrog till kapellets interiör. Missa inte ett besök på Vatikanmuseerna.

Sevärdheter i Rom: Forum Romanum i Rom
Forum Romanum i Rom. Foto: CC 3.0/Wikipedia.

Forum Romanum

Forum Romanum är en av världens mest besökta sevärdheter. Under romartiden var platsen Roms politiska, sociala, kommersiella, religiösa och juridiska centrum. Här fanns några av antikens Greklands viktigaste monument och tempel.

Mer från Rom

Meny