Restauranger i Rom

Karavan Reseguider berättar mer om det romerska köket och tipsar om hur du väljer rätt restaurang i Rom.

Rom är en underbar stad för den som är intresserad av mat och kulinarisk kultur. Här finns matstånd som säljer lokala specialiteter, enkla trattorior som serverar genuin italiensk mat och lyxiga restauranger.

Gå på restaurang i Rom

Många italienare äter traditionellt sin största måltid mitt på dagen. Lunch serveras oftast mellan 12.30 och 14.00, medan middagen intas sent på kvällen. Befinner du dig i turistområden anpassar sig restauranger ofta efter internationella turister med mer flexibla öppettider.

I Rom kan du äta gott oberoende av budget. Besök till exempel det pittoreska området Trastvere, känt för sina smala kullerstensgator och charmiga atmosfär. I Trastvere finns det gott om trattorior och osterior som serverar genuinsk italiensk mat. Besök till exempel Antico Arco.

I Rom finns även världsberömda restauranger för den som är intresserad av mat i lyxklass. Till exempel La Pergola, som är den enda restaurangen i Rom som har tre Michelinstjärnor. Ligger högst uppe i hotellet Rom Cavalieri Waldorf Astoria.

Likt många andra storstäder är restauranger ofta dyrare om de ligger i populära turistområden.

Mat du inte får missa!

Pasta är en viktig del i det italienska köket och klassiska rätter varierar mellan regionerna. I Rom hittar du ofta lokala varianter av till exempel cacio e pepe och carbonara.

En klassisk måltid börjar vanligtvis med antipasti, som ofta består av oliver, ost, lufttorkad skinka eller bruschetta. Suppli, friterade risbollar, är en annan klassisk antipasti (du kan också hitta dessa risbollar hos gatustånd).

Pizza al taglio bakas på långa stora brickor och säljs i små portionsbitar. Pizzan som serveras i Rom har en tjockare bas än den napolitanska och degen bakas med mer olja vilket gör ytan krispigare.

Romersk mat inkluderar också olika sopp- och gryträtter, som minestronesoppa och trippa (inälvor).

Många rätter inkluderar lokala grönsaker som zucchini, aubergine och kronärtskockor. En klassiker är friterad kronärtskocka, Carciofi alla giudia.

Saltimbocca alla Romana en populär romersk maträtt som består av tunna skivor av kalvkött panerade med salvia och parmaskinka. Rätten sägs vara flera århundraden gammal.

Rom ligger nära Medelhavet och ofta äts fisk och skaldjur. Friterad fisk och blandade skaldjur är vanliga. Hos gatustånd hittar du ofta den populära fiskrätten filetti di baccala, friterad torsk.

Efterrätter – dolci ­– inkluderar klassiker som tiramisu, panna cotta och cannoli. Gelato är också en favorit i hela Italien, och det finns många gelaterior (glassbarer) runt om i staden.

Mer från Rom

Meny