Roms sevärdheter: topp 10

I Rom finns det sevärdheter i varje gathörn, och att lista dem alla skulle fylla många böcker. Vi har listat de viktigaste av Roms sevärdheter – måsten att göra i Rom!

Rom är ett av världens stora resmål, nästan ett land i sig. För att till fullo lära känna staden är en livstid inte nog. Men det betyder ju inte att man inte ska försöka.

Antikens Rom

Colosseum behöver knappast en introduktion. Amfiteatern är ett av världens underverk och ett måste på Romresan. Läs tips inför besöket här!

Forum Romanum är ett stort, rikt och ganska svårtolkat utgrävningsområde. Kräver en insats med karta och inläsning, och bör undvikas under heta dagar.

Pantheon är Roms enda fullständigt bevarade antika byggnad, färdigställd år 120. Genom det nio meter stora hålet i taket, som aldrig täckts över, strömmar solljus, regn och månsken in.

Vatikanen i Rom
Vatikanen i Rom. Foto: Eskil Fagerström.

Klassiska Rom

Peterskyrkan är hjärtpunkt för 1,2 miljarder katoliker världen över, med en rymd och prakt som tar andan ur besökaren.

Vatikanmuseerna har den främsta konstsamlingen i världen; Makalöst rik och väldigt, väldigt omfattande. Läs tips inför besöket här!

Castel Sant’Angelo började byggas år 120 och var ursprungligen kejsar Hadrianus gravmonument. Sedan 1300-talet har borgen successivt förstärkts med murar, vallgravar och torn, då den tjänade som flyktborg och bunker till otaliga påvar.

Fontana di Trevi är en berömd barockfontän som tar upp ett halvt kvarter. Den är en mäktig upplevelse, på ett påträngande sätt nästan för stor för den lilla piazza där den inryms.

Moderna(re) Rom

Il Vittoriano dominerar sedan drygt 100 år Roms skyline. Byggnaden vid Piazza Venezia är ökänt illa omtyckt, och kallas i folkmun för skrivmaskinen. I bottenvåningen finns en permanent utställning om Italiens enande, och utsikten från taket är makalös.

Villa Borghese är den största och grönaste parken i centrala Rom. Här finns mycket att göra: Kaféer, karuseller, cyklar och trampbilar att hyra. Och så de tre fina museerna i och kring parken.

Kyrkogården Cimitero Acattolico är en magisk, sorglig och vacker plats. Här begravdes Roms icke-katolska kristna (oftast besökare till staden) från 1700-talet och framåt. Berömdheter som poeterna Percy Shelley och John Keats vilar här.

Text och foto: Eskil Fagerström

Mer från Rom

Meny