Roms sevärdheter: topp 10

I Rom finns det sevärdheter i varje gathörn – de finns mer eller mindre överallt. Och många av dem ligger på bekvämt gångavstånd från varandra. Här är en lista med några av de allra viktigaste sevärdheterna!

Pantheon

Pantheon hamnar ofta högst upp på listan över favoriter för besökarna i Rom. Och det är lätt att förstå, för denna fantastiska byggnad uppförd omkring 115-125 e. Kr, har en unik arkitektur. Gå gärna hit en regnig dag, när dropparna faller in genom den runda öppningen i taket.

Pantheon var ett tempel som tillägnades ”alla gudar”. En av de mest och karakteristiska egenskaperna är dess kupol, som fortfarande betraktas som en arkitektonisk bedrift. Kupolen är gjord av betong och har en öppning i mitten, oculus, som ger ett naturligt ljus. Kupolen är 43 meter hög och perfekt rund. Öppningen är cirka nio meter i diameter.

Interiören i Pantheon är fortfarande fascinerande med sina marmorgolv, väggar och pelare.

Sedan 600-talet används Pantheon som en kyrka.

Läs våra tips inför ditt besök.

Piazza Venezia

Piazza Venezia är ett av de mest centrala och livliga torgen i Rom, känt för sitt imponerande monument över Vittorio Emanuele II, som var kung av Sardinien och senare blev den första kungen av Italien efter landets enande under andra halvan av 1800-talet.

Monumentet är byggt av vit marmor, består av flera nivåer, kolonner, statyer och utsmyckningar som symboliserar Italiens enande. På toppen av monumentet finns ett högt torn med observationsterrasser, varifrån man har en fantastisk utsikt över Rom, inklusive Colosseum och Forum Romanum.

Monumentet har inte varit utan kontroverser. Kritiker anser att dess storlek och stil inte smälter in väl med Roms historiska arkitektur och har gett det smeknamnet ”bröllopstårtan”.

Colosseum

Det magnifika amfiteatern uppfördes åren 75-80 e Kr under kejsar Vespasianus regeringstid, men slutfördes av dennes son Titus.

Colosseum användes för att hysa gladiatorspel, tanken var att underhålla de arbetslösa massorna i Rom. Det fanns tre stående evenemang: Venationes då man hetsade vilda djur, Naumachiae, som var stora sjöslag då arenan vattenfylldes, och gladiatorspelen Numera.

Amfiteaterns elliptiska form och välvda bågar anses vara en banbrytande och avancerad ingenjörskonst för sin tid. Själva byggnaden mäter 188×156 meter, det fanns ett rörligt arenagolv av trä, och ett stort segel kunde spännas över arenan för att skydda publiken mot solen.

Det var ingen liten arena, man beräknar att uppemot 60 000 besökare fick plats.

Under århundradena har Colosseum skadats av jordbävningar, stenstöld och allmän förslitning. Riktigt illa blev det på 1300-talet då sten fraktades bort för att användas i Roms palats och andra nybyggen.

En bra idé är att i god tid köpa entrébiljetten på internet.

Forum Romanum

Forum Romanum, beläget mellan kullarna Capitolium och Palatinen, var det antika Roms politiska, religiösa och kommersiella centrum. Idag är det fyllt med ruiner av imponerande strukturer – här finns Julius Caesars grav, basilikor, triumfbågar, tempel (till exempel Saturnustemplet) och plattformar som användes för offentliga tal.

Det är en fantastisk upplevelse att vandra runt på det stora området och avsett gärna några timmar för ett besök. Kom ihåg att ta med vatten – det kan bli riktigt hett varma sommardagar då luften står alldeles stilla och ingen skugga finns att få.

Forum Romanum ligger i anslutning till Colosseum, så för den som bara har några få dagar i Rom kan det vara en bra idé att kombinera de båda besöken.

Fontana di Trevi

Vissa dagar, för att inte säga ganska ofta, är här galet mycket folk. Men att ta sig till Trevifontänen är ändå en upplevelse. Om inte annat för att fundera över hur det kan komma sig att en plats, en fontän, kan få så mycket uppmärksamhet.

Till en del beror det kanske på Anita Ekbergs klassiska scen i La dolce vita (1960), när hon vadar i vattnet tillsammans med italiensk films försteälskare Marcello Mastroianni.

Men inte bara.

Fontänen är ett mästerverk inom barockarkitektur och är känt för sin imponerande storlek och detaljerade skulpturer, prydd med havsgudar och vagnar som symboliserar havet och dess krafter.

Den byggdes på platsen för tre olika fontäner som fanns på samma plats under antiken. År 1732 påbörjades arbetet med den nuvarande fontänen av arkitekten Nicola Salvi och den slutfördes senare av Pietro Bracci.

Här några andra filmer där Fontana di Trevi har funnits med: Roman Holiday (1953), Three Coins in the Fountain (1954), When in Rome (2010).

Vatikanstaten

Vatikanstaten är världens minsta stat med en yta på bara 0,44 kvadratkilometer. Trots det finns här mycket att göra och se.

En av de mest kända symbolerna för Vatikanen är Peterskyrkan (Basilica di San Pietro). Det är en av de största kyrkorna i världen, tog 338 år att fullborda och är känd för sin imponerande arkitektur. Det mesta när det gäller Peterskyrkan är slående stort, högaltaret är t ex 32 meter högt. I kyrkans inre finns 800 kolonner och 390 skulpturer. Passa på att stanna till vid Michelangelos mästerverk, skulpturen Pietà från 1499. Denna gripande skulptur föreställer jungfru Maria med den döde Jesus.

En intressant detalj är att vår egen Drottning Kristina ligger begravd i grottorna under Peterskyrkan.

Sixtinska kapellet är ett av de mest berömda kapellen i världen, känt för Michelangelos takmålningar, inklusive det ikoniska freskomåleriet av Skapelsen. Michelangelo lär ha fått allvarliga problem med synen efter att han målat liggande på rygg och med färg som då och då droppade ner i ögonen.

En av världens mest omfattande konstsamlingar finns i Vatikanmuséerna. De innehåller ett brett spektrum av konstnärliga skatter, inklusive antika romerska skulpturer, renässansmålningar och andra konstverk från olika epoker

Framför Peterskyrkan ligger den vackra och imponerande Petersplatsen (Piazza San Pietro), designad av Bernini. Den är känd för sin kolonnad och det centrala obelisken som står i mitten av torget

För att få ut det mesta möjliga av ett besök i Vatikanstaten är det ingen dum idé att hyra en privat guide.

Spanska trappan

Den majestätiska trappan består av 135 steg, ligger vid foten av Pincio-kullen och förbinder Piazza di Spagna (Spanska torget) med Trinità dei Monti-kyrkan ovanför. Trappan fick sitt namn eftersom den ligger nära det som tidigare var den spanska ambassadens palats. Ofta är här så fullt med folk att det kan vara svårt att riktigt njuta av trappans skönhet, men det är trots allt en kul upplevelse. Runt Spanska trappan trängs lyxiga varumärken med mer vardagliga försäljare.

Castel Sant’Angelo

Det byggdes som ett mausoleum för kejsar Hadrianus, men blev redan under senantiken en del av Roms försvarssystem. Senare har det använts som fängelse och skattkammare. Det finns en hemlig passage mellan borgen och Vatikanen, vilken kunde användas som flyktväg för påvar att använda i händelse av krig. Idag är det ett museum, med en terrass högst upp, och ett kafé.

Piazza Navona

Piazza Navona byggdes på platsen för det antika Stadium of Domitian, vilket gör det till en av Roms mest historiska platser. Piazzan är känd för sin barockarkitektur och är omgiven av eleganta palats och byggnader. Här finns tre imponerande fontäner, den mest kända är Berninis Fontana dei Quattro Fiumi (Flodernas fontän), som representerar floderna i fyra olika världsdelar.

Galleria Borghese

Ett konstmuseum, beläget i en vacker villa, med en imponerande samling skulpturer och målningar.

Galleria Borghese är namngiven efter sin grundare, kardinal Scipione Borghese, som var en passionerad konstsamlare under 1600-talet. Han samlade en stor mängd konstverk, inklusive verk av kända konstnärer som Bernini, Caravaggio, Raphael och Titian

Museet är beläget i Villa Borghese, en magnifik villa och trädgårdskomplex som byggdes som ett sommarresidens för Borghese-familjen. Parken är också väl värd ett besök. Här finns stora gräsmattor och frodiga träd att söka skugga under.

Museet är en dröm för konstälskare, men det betyder också att det är högt tryck på biljetterna. Kom ihåg att boka biljetter i god tid innan besöket – gärna några veckor i förväg.

Text och foto: Erik Osvalds

Mer från Rom

Meny