Topp 10 sevärdheter i Lissabon

Det finns mycket att upptäcka i Portugals vackra huvudstad Lissabon. Här är 10 sevärdheter i Lissabon väl värda ett besök.

Museu Nacional do Azulejo. Foto: Wikipedia/Julien Chatelain.
Vy över Alfama. Foto: Wikipedia/Aubry Françon.
Populära spårvagnslinjen 28.
Elevador de Santa Justa.
Mosteiro dos Jeronimos. Foto: Wikipedia/Ingo Mehling.
Sevärdheter i Lissabon

Torre de Belém (Belémtornet)

Det imponerande fästningstornet Torre de Belém från 1500-talet ligger vid floden Tejo och är ett av Portugals mest ikoniska landmärken. Är ett UNESCO-världsarv.

Torre de Belém
Adress: Av. Brasília

Mosteiro dos Jerónimos (Hieronymusklostret)

Detta magnifika kloster är ett mästerverk av manuelinsk arkitektur och ett UNESCO-världsarv. Mosteiro dos Jerónimos ligger nära Belémtornet. Började byggas under tidigt 1500-tal.

Mosteiro dos Jerónimos

Adress: Praça do Império

Castelo de São Jorge (Sankt Georges slott)

Från den medeltida borgen Castelo de São Jorge får du en fantastisk utsikt över Lissabon. Lär mer om borgen och områdets spännande historia i museet Museum Centre at Castelo de S. Jorge. Planera gärna in tid för att promenera runt i området runt omkring borgen.

Castelo de São Jorge

Adress: R. de Santa Cruz do Castelo

Alfama

Det pittoreska kvarterter Alfama är en av de äldsta delarna av staden. Här blandas smala gränder med färgglada hus. Här hittar du dessutom många riktigt bra ställen för att lyssna på fado.

Baixa

Det centrala affärsdistriktet i Lissabon är känt för sina storslagna torg, som Praça do Comércio, och flera närliggande eleganta byggnader. Området som det ser ut idag är relativt nytt, då Baixa återuppbyggdes efter att förstörts under en jordbävning 1755.

Elevador de Santa Justa

Den viktorianska hissen Elevador de Santa Justa lockar många besökare. Härifrån får du en panoramautsikt över Lissabon. Med hissen kan du dessutom lätt ta dig från de nedre stadsdelarna till området Largo do Carmo.

Elevador de Santa Justa

Adress: R. do Ouro

Parque das Nações

Detta moderna område byggdes för Expo ’98. Modern, ofta futuristisk arkitektur. Här finns attraktioner som Oceanário de Lisboa (Lissabons akvarium) och Camões-teatern.

Museu Nacional do Azulejo (Keramikmuseet)

Är du intresserad av den traditionella keramikkonsten azulejo bör du defintivt besöka Museu Nacional do Azulej. Kolla museets hemsida för öppettider.

Museu Nacional do Azulejo

Adress: R. Me. Deus 4

LX Factory

Denna kreativa stadsdel har omvandlats från ett industriområde till ett centrum för konst, kultur och nöjen med gallerier, butiker och restauranger.

LX Factory

R. Rodrigues de Faria 103

Spårvagn 28

En åktur med spårvagnslinje 28 är en utmärkt möjlighet att se staden och dess vackra stadsdelar. Spårvagnens rutt är sju kilometer lång och går genom till exempel Alfama och Graça.

Spårvagn 28

Mer från Lissabon

Meny