Ett land så förknippat med alla upptänkliga former av vin, självklart skulle det ta lång tid för ölrevolutionen att nå hit!
Min vän Bruno Aquino är en av stadens främsta ölkännare. Han bloggar om öl, skriver om öl, provar öl, reser till Europas storstäder för öl. Han älskar öl. Bruno är förstås i himmelriket nu. I resten av Europa har ölrevolutionen pågått i flera år, men i ett land med så stark vinkultur och med två så starka varumärken som saluför ljus industrilager är det inte enkelt för små hantverksbryggerier att etablera sig. Men nu händer något med ölkulturen i Portugal, och det händer inte minst i Lissabon. Vi sitter på ölbaren Cerveteca Lisboa och provar nya hantverksöl, några från staden, andra från byarna i närheten, alla en kort biltur härifrån. Vi matchar ölen från bryggerierna Mean Sardine (bara namnet!) Dois Corvos, 8a Colina och Letra med olika sardiner och nybakat bröd och pratar om revolutionen. Nu öppnar bryggpubar, ölbarer och bryggerier i en strid ström, fortsätter Bruno mellan tuggorna.
Mina fem favoritöl från Portugal (just nu):
Mean Sardine Voragem, Black IPA
Oitava Colina Zé Arnaldo, Porter
Mean Sardine Amura, American Pale Ale
Dois Corvos Finisterra, Imperial Porter
Cerveja Letra/Bayura Baylet, Imperial IPA
Text: Jonas Henningsson