Det finns gott om ställen som serverar tapas i Lissabon. En favorit är Casa de Pasto, som serverar suveräna smårätter.
Ingenting skvallrar om restaurangen på gatuplan, där morsar jag på gänget som driver den lilla baren som hör till Casa de Pasto, tar trapporna upp och möts av den varma välkomnande lilla restaurangen där det känns som att tiden stannade någon gång vid förra sekelskiftet. Stjärnkocken Diogo Noronha har lärt sig hantverket på Michelinkrogar runtom i Europa. Nu uppdaterar han den traditionella kokkonsten med sin egen tolkning, och han gör det suveränt bra.
Jag brukar prova så många smårätter jag bara orkar med: Azeitão-ost, iberiscoskinka, spännande rätter på rotfrukter, spänstiga soppor, vilt med mera. Vinerna är både högklassiga och förvånansvärt prisvärda och matchar maten perfekt. Casa de Pasto öppnar åtta, de flesta gästerna anländer till bokade bord först runt halv tio, men varje kväll har man några obokade bord, se till att fånga in något av dessa.
Casa de Pasto
Rua de São Paulo 20
www.casadepasto.com
Text och foto: Jonas Henningsson