Utforska västra Mallorca

Vägen är ofta resans mål hävdar många. Det gäller i hög grad utfärderna på de vindlande vägarna i Tramuntanabergen i nordvästra Mallorca. Dessa vägsträckor kan vara en nog så stor utmaning för den som har lätt för svindel eller åksjuka. Den minst vindlande delen av dessa bergsvägar går mellan Palma och 1300-talsbyn Valldemossa, där kompositören Frederic Chopin och författarinnan George Sand tillbringade en vinter.

Efter Valldemossa tar branta serpentiner vid ner mot konstnärsbyn Deià och fortsätter vidare längs den klippiga kustvägen upp till hamnstaden Port de Sóller. Härifrån kan du med fördel ta den smalspåriga järnvägen till systerbyn Sóller på 1 400 meters höjd över havet, varifrån du sedan kan fortsätta vidare med samma järnvägslinje tillbaka till Palma. Sóller är känd för sina apelsinodlingar. Apelsinen härstammar egentligen från Kina och inte från medelhavsländerna. Den klarar nämligen inte Medelhavets torra somrar utan hjälp av vatten. Får den vatten ger den flera skördar. Detta faktum är orsaken till att Sóllerdalen blivit Mallorcas apelsincentrum. Bäckarna uppifrån det höga Puig Majormassivet i Tramuntanabergen förser dalgången med vatten året om. En annan orsak till att apelsinträden trivs så bra runt Sóller är den svala sommartemperaturen och de milda vintrarna. Under blomningstiden fylls hela dalgången med en tydlig apelsindoft.

Det är med andra ord ute på vischan det händer. Detta gäller inte minst västra Mallorca som omfattar de kända turistorterna Port d’Andratx, Santa Ponça och inte minst jetsetbadorten Portal Nous. I dalgångarna ligger också många av de gamla herrgårdarna, så kallade possessions eller fincor, ofta med anor från medeltiden. Många av dem är idag renoverade till exklusiva resorts som erbjuder det mesta som krävs för en kroppslig och själslig ”make over”.