La Seu: Gaudís restaurerade katedral

Det är mäktigt att stiga in i denna gotiska helgedom från 1300-talet. Överallt sipprar ljuset in genom otaliga målade små och stora fönsterglas. Rosettfönstren består av mer än 1 000 färgade glasbitar. Baldakinen ovanför huvudaltaret är det som mest drar ögonen till sig. Den skapades 1912 av den framgångsrika katalanska arkitekten Antoni Gaudí och är en gigantisk törnekrona i smidesjärn försedd med ett krucifix. Gaudí var den som under restaureringen på 1900-talet öppnade upp en mängd igenmurade fönster så att mer ljus kunde komma in. Han flyttade också högaltaret till dess nuvarande plats, i katedralens östra ände.

På södra sidan av katedralen finns Portal del Mirador. Detta är en port med magnifika stenstatyetter huggna av skulptören Guillem Sagrera (ca 1380–1456), som började sin arkitektbana på katedralens verkstäder. Senare skulle han bygga ett annat gotiskt mästerverk i Palma, börshuset, La Llotja.

I katedralen finns också en fris med nattvarden. På luckan över dörren till klocktornet står inristat: Non est factum tale opus universis regnis, som betyder ”Inget liknande detta har byggts i hela världen”.